Historie burzy: Od kupců v Bruggách po ukradený kožich pražského makléře

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
22. 12. 2018 14:03
Burzovní obchody v Evropě pamatují několik století. U nás se jejich historie začala psát až ve století devatenáctém. A je to příběh dosti pohnutý.
Náměstí v Bruggách, kde se scházeli ve středověku obchodníci.
Náměstí v Bruggách, kde se scházeli ve středověku obchodníci. | Foto: Museum of the National Bank of Belgium

Když se kupci scházeli u Buersů

I když někteří historici vidí počátky burzy už ve starém Římě, doložit můžeme až ty ze středověku. Rodily se v souvislosti s rozvojem řemesel a obchodů ve městech. Existují zprávy o peněžních burzách v Benátkách, Janově, Florencii: právě v Itálii vznikly základní pojmy moderního bankovnictví a akciových trhů. Obchodníci a bankéři se scházeli obvykle na tradičních trzích.

  • Název burza je zřejmě spojen s existencí trhu v belgickém městě Bruggy, které bylo jedním z nejvýznamnějších obchodních center západní Evropy. Tam přijížděli kupci nejprve z Itálie a pak z dalších zemí světa a shromažďovali se před hostincem rodiny Van der Buerse. Kolem roku 1400 se v Bruggách konal nepřetržitý organizovaný trh s Barcelonou, Benátkami, Londýnem a Paříží.

Obchodníci vyložili své podílové listy a na tabulku napsali požadovanou cenu. Pokud byla cena příliš vysoká, nenašel se žádný kupec. V opačném případě zaplatil zájemce obchodníkovi požadovanou částku a na oplátku dostal cenný papír na zboží. Když byla velká poptávka, smlouvalo se a hodnota stoupala. Pokud se zájemců nedostávalo, hodnota poklesla.

Zmínku o burzovních obchodech v Bruggách lze najít v cestovním deníku Hieronyma Muenze, lékaře z Norimberku, který cestoval po Evropě v roce 1495. Zapsal si: "V Bruggách je náměstí, na kterém se setkávají obchodníci - Španělé, Italové, anglicky mluvící, Němci, orientálci, zkrátka všechny národy. Říkají tomu De Buers."

 

Právě se děje

Další zprávy