Historie burzy: Od kupců v Bruggách po ukradený kožich pražského makléře

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
22. 12. 2018 14:03
Burzovní obchody v Evropě pamatují několik století. U nás se jejich historie začala psát až ve století devatenáctém. A je to příběh dosti pohnutý.
Nejstarší známá akcie Východoindické společnosti vystavená 9. září 1606 na 3 tisíce guldenů
Nejstarší známá akcie Východoindické společnosti vystavená 9. září 1606 na 3 tisíce guldenů | Foto: Muzeum cenných papírů

Východoindická společnost a její první akcie

Město Bruggy nepochybně hrálo rozhodující roli ve vývoji burzy, ovšem jen do konce 15. století. Pak se obchody přesunuly do dalších metropolí. 

První obchody s akciemi se datují do roku 1602, kde je uvedla na trh v Amsterdamu nizozemská Východoindická společnost. Pod ní se sdružilo několik menších obchodních společností na území dnešního Nizozemska a Belgie. Šlo o první společnost na světě, která vykazovala všechny základní charakteristiky moderní akciové společnosti. Její akcie byly volně obchodovatelné.

  • Právě proto, že se na amsterdamské burze poprvé začalo obchodovat s akciemi, bývá tato burza považována za první moderní burzu cenných papírů na světě.

Obchod s akciemi ale nabyl většího významu až v 19. století, které představuje období velkého rozkvětu burzy jako takové. Velká část emisí akcií v té době souvisela s budováním železnice, a to jak v Evropě, tak ve Spojených státech. Slavná newyorská burza otevřela své brány už v roce 1792.

 

Právě se děje

Další zprávy