Facebook představil vlastní kryptoměnu. Jmenuje se libra, přijímat ji bude řada firem

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 18. 6. 2019 17:31
Internetová společnost Facebook v úterý oficiálně představila plány na vytvoření nové digitální měny s názvem libra. Spustit ji hodlá v první polovině příštího roku. Facebook je největší internetovou sociální sítí na světě. Plánovaná digitální měna je součástí snahy podniku o expanzi v oblasti internetového obchodu a globálních plateb, napsala agentura Reuters.
Foto: Shutterstock

Facebook společně s řadou partnerů vytvořil asociaci, která bude novou měnu spravovat. Součástí asociace jsou například vydavatelé platebních karet Mastercard a Visa, platební platforma PayPal, internetová aukční síň eBay či alternativní taxislužba Uber.

Facebook rovněž založil dceřinou firmu, která bude nabízet digitální peněženku s názvem calibra umožňující lidem novou digitální měnu používat. Calibra bude propojena s komunikačními platformami Messenger a WhatsApp společnosti Facebook, které mají přes miliardu uživatelů, upozornila agentura Reuters.

"Digitální peněženka pro libru poběží v rámci aplikací Messenger a WhatsApp a bude využívat blockchain, tedy jakousi otevřenou, decentralizovanou databázi transakcí, kterou využívá i ekosystém kolem kryptoměn typu bitcoinu," vysvětluje hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Na rozdíl od bitcoinu se u měny nečekají výrazné výkyvy cen. "Velká část bitcoinových uživatelů s ním spekuluje a na pohybech jeho ceny pak vydělává. To ale od facebookových peněz, jejichž kurz bude napojený na klasické měny, čekat nejde," řekl Hospodářským novinám Dominik Stroukal, kryptoměnový expert a hlavní ekonom finanční skupiny Roklen.

Jeho slova potvrdil také manažer společnosti Facebook David Marcus, který je za projekt zodpovědný. "Pokud si koupíte libru za 50 dolarů, vašich 50 dolarů poputuje do librových rezerv," uvedl Marcus. Ujistil rovněž, že firma Facebook nebude mít přístup k údajům o transakcích s novou měnou.

"V propojení dat o transakcích z aplikace Calibra se sociálními daty, které má Facebook a WhatsApp a Instagram, se skrývá skutečný poklad. A vyvstávají otázky," upozornil ekonom ING Teunis Brosens.

Také jeho kolega Neil Campling ze společnosti Mirabaud Securities se domnívá, že s ohledem na to, jak Facebook v minulosti zacházel s daty uživatelů, by jeho nový krok měl lidi spíš přesvědčit o tom, že "Facebook, který spravuje naše peníze, je pravděpodobně příšerný nápad".

Podle německého zástupce v Evropském parlamentu Markuse Febera by nová měna Facebooku měla vést k širší regulaci. "Byl by to dobrý důvod, proč by Evropská komise měla začít pracovat na řádném regulačním rámci, který by upravoval pravidla virtuálních měn," uvedl.

Také Facebook doufá, že libra může přivést globální regulátory k jednomu stolu. "Dává nám to základ pro to, abychom mohli zahájit produktivní rozhovory s regulátory po celém světě," řekl viceprezident Calibry Kevin Weil.

Akcie Facebooku po zahájení obchodování na burzách v USA přidávaly více než 1,6 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy