Čína zakáže těžbu bitcoinů. Spotřeba proudu znečišťuje zemi, těžaři neplatí daně

ČTK ČTK
10. 4. 2019 18:40
Čína plánuje zakázat těžbu bitcoinů a dalších kryptoměn. Národní rozvojová a reformní komise (NDRC) ve středu zveřejnila návrh revidovaného seznamu průmyslových aktivit, které plánuje zrušit, protože nesplňují příslušné zákony a předpisy, jsou nebezpečné, plýtvají zdroji nebo znečišťují životní prostředí. Je mezi nimi těžba kryptoměn, včetně bitcoinů.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Čína je největším trhem pro počítačový hardware určený k těžbě bitcoinů a dalších kryptoměn, přestože tyto aktivity spadají spíše do oblasti šedé ekonomiky, což znamená, že jsou spíše na hranici zákona.

NDRC představila seznam odvětví, která hodlá zrušit nebo omezit, poprvé v roce 2011. Nový návrh, který byl v úterý předložen, obsahuje více než 450 aktivit. Zahrnutí těžby kryptoměn ukazuje, že vláda zvyšuje tlak na sektor kryptoměn.

Foto: Kurzy.cz

Návrh zatím nestanovuje cílové datum ani postup, jak by měla být těžba bitcoinů omezena. To znamená, že tato aktivita by neměla být zrušena okamžitě. Veřejnost se má k návrhu vyjádřit do 7. května.

Sektor kryptoměn je v Číně pod pečlivým dohledem od roku 2017, kdy byla zakázána primární nabídka měn a regulátoři začali zavírat lokální burzy pro obchodování s kryptoměnami. Čína také začala omezovat těžbu kryptoměn, což donutilo mnoho firem, z nichž některé se řadí mezi největší na světě, najít si svoji základnu jinde.

Čínské společnosti patří také mezi největší producenty zařízení pro těžbu bitcoinů. Loni tři tyto firmy požádaly o primární nabídku akcií v Hongkongu. Nicméně dvě největší - Bitmain Technologies a Canaan - nakonec nechaly svou žádost propadnout, uvedla agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy