Vraťme superhrubou mzdu i EET a vyhoďme úředníky. Experti radí, kde najít 80 miliard

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
1. 2. 2022 6:15
Nový ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) trvá na tom, že se mu oproti původnímu návrhu rozpočtu, který sestavovala předchozí vláda, podaří snížit výdaje o 80 miliard. Jenže kde škrtat a kde naopak určitě ne? Aktuálně.cz se na to zeptalo ekonomů i šéfů významných firem nebo organizací. Poradili například omezit dotace pro firmy, zrušit některé úřady nebo slevy. Pomoci však může i návrat EET.
Ekonom Pavel Peterka
Ekonom Pavel Peterka | Foto: Pavel Peterka

Ekonom Pavel Peterka - omezme vyplácení vysokých odměn

1. Poraďte vládě, kde ušetřit 80 miliard.

Nová vláda nastoupila do rozjetého nákladního vlaku s téměř 377 vagony, každý s miliardou deficitu. Odpojit slíbených 80 vagonů bude velmi náročným úkolem. Navíc času není kvůli průtahům při jmenování vlády nazbyt. 

Při hledání slíbených osmdesáti miliard čeká kabinet řada nepopulárních kroků. Rušení agend státní správy, celých odborů, úřadů, nebo dokonce ministerstev vyžaduje čas a nelze takový krok očekávat v prvních měsících vládnutí. Při troše odvahy by ale stát mohl některé instituce reformovat, zrušit nebo výrazně omezit jejich rozpočty ještě letos.

Vláda zřejmě začne u položek s nejvyššími náklady a škrty zaměří na rozpočty největších agend. Půjde tak například o odložení nebo aspoň zpomalení navyšování platů státních zaměstnanců. Ke zvážení se nabízí i omezení vysokých manažerských odměn vyplácených ze státního rozpočtu nebo firmami spoluvlastněnými státem. Nepřineslo by to sice úspory v desítkách miliard, ale vládě by to usnadnilo komunikaci tolik potřebných škrtů v následujících měsících a letech. 

Dalším pilířem úspor je omezení slev na jízdném. Česko vykazuje jednu z nejnižších nezaměstnaností na světě. Nabízí se proto úspory v aktivní politice zaměstnanosti. Vláda by také mohla zvážit zrušení nebo výrazné omezení výdajů na podporu stavebního a penzijního spoření. Peníze je možné najít i u zrušení daňového zvýhodnění hypoték. 

2. Na čem by stát naopak za žádných okolností šetřit neměl?

Stát by v žádném případě neměl šetřit na vzdělání. Současný výzkum ukazuje, že návratnost investice do vzdělání je jedna z největších. Vedle vyšší spokojenosti a životní úrovně obyvatel vede třeba k tvorbě prostředí s vysokou přidanou hodnotou. Vznikající i existující firmy, které podnikají v moderních a bohatých odvětvích, potřebují odpovídající kvalitu na trhu práce.

Chceme, aby v Česku vznikaly nové firmy a nápady, které budou mít světový význam? Pak nelze na vzdělávání šetřit. Naopak je nutné do něj více investovat. Státní kasa si navíc v ekonomice s vyšší produktivitou a vyššími mzdami vybere své peníze skrze vyšší daňový výnos zpět.

 

Právě se děje

Další zprávy