Evropanům chybí digitální dovednosti, potřeba jsou experti na IT, tvrdí Evropská komise

ČTK ČTK
27. 9. 2023 13:27
Evropanům chybí digitální dovednosti, potřeba jsou experti na IT, tvrdí Evropská komise

Základní digitální dovednosti má v zemích Evropské stále nedostatečné množství lidí, v nynější sedmadvacítce je rovněž potřeba zvýšit počet odborníků na informační technologie. Vyplývá to ze zprávy o stavu digitalizace v EU, kterou dnes zveřejnila Evropská komise. Česká republika má podle této zprávy v oblasti digitalizace nevyužitý potenciál. Základní digitální dovednosti má v Česku 60 procent lidí, což je nad průměrem EU, který je 54 procent. V digitalizaci podniků ale ČR zaostává.

"Jestliže chce Česko hrát prim, jestli chce být skutečně na špici, tak musí přidat v řadě faktorů," řekla novinářům v Bruselu místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová. "Mělo by co nejlépe využít těch skoro 50 miliard Kč, které má z Evropské unie k dispozici na digitalizaci. Tyto peníze se mají dočerpat do roku 2026, takže je to docela velký spěch," dodala s tím, že doufá, že tuto "šanci Česko nepromarní".

Své digitální cíle pro rok 2030 si Evropská unie stanovila již dříve. Patří mezi ně například, že by základní digitální dovednosti mělo mít minimálně 80 procent populace. Mezi základní digitální dovednosti patří zpracování informací, komunikace, vytváření digitálního obsahu, bezpečnost a řešení problémů. Specialistů v oboru informačních technologií by pak do této doby mělo být 20 milionů, přičemž by měl být stejný poměr žen a mužů.

V oblasti digitální transformace podniků plán EU říká, že by do sedmi let 75 procent společností v EU mělo používat cloud, umělou inteligenci či data velkého objemu. Cloud je virtuální prostor, prostřednictvím kterého uživatelé vytvářejí, sdílejí a pracují s obrovským množství informací různého typu. Rovněž by se měl v Evropské unii zdvojnásobit počet podniků typu unicorn (jednorožec), tedy mladých technologických firem.

Pokud jde o digitalizaci veřejných služeb, klíčové veřejné služby by měly být ze 100 procent on-line. Stejně tak by mělo mít 100 procent občanů přístup k elektronické zdravotní dokumentaci a rovněž 100 procent občanů by mělo disponovat digitální identifikací.

 

Právě se děje

Další zprávy