Maltská banka, o které psala zavražděná novinářka, přišla o evropskou licenci

ČTK ČTK
Aktualizováno 5. 11. 2018 14:16
Evropská centrální banka (ECB) odebrala bankovní licenci maltské společnosti Pilatus Bank, která byla obviněna z praní špinavých peněz.
Maltská novinářka Daphne Caruana Galizia ve Vallettě.
Maltská novinářka Daphne Caruana Galizia ve Vallettě. | Foto: Reuters

Obvinění vůči společnosti Pilatus Bank vznesla maltská novinářka Daphne Caruanová Galiziová, která zemřela loni v říjnu poté, co útočníci na dálku odpálili bombu umístěnou pod jejím autem. O ztrátě licence informoval v pondělí maltský úřad pro regulaci finančního sektoru MFSA.

"Rada guvernérů ECB se rozhodla firmě Pilatus Bank s platností ode dneška odebrat licenci," uvedl úřad MFSA, který takovýto krok doporučil již v červnu. Podle přestavitelů ECB však rozhodnutí zdržely právní překážky. To podtrhuje slabost mechanismů Evropské unie pro boj s praním špinavých peněz, napsala agentura Reuters.

V březnu byl ve Spojených státech zadržen šéf společnosti Pilatus Bank kvůli obviněním z praní špinavých peněz a porušování sankcí. MFSA následně zmrazil aktiva banky a doporučil odebrání její licence.

Galiziová dostane cenu za svobodu tisku

Caruanovou Galiziovou, která psala o korupci mezi maltskými politiky, připravila loni v říjnu o život nálož nastražená v jejím automobilu. Stejně jako slovenský novinář Ján Kuciak v pondělí v Berlíně posmrtně obdrží německou mediální cenu Zlatá Viktorie v kategorii svoboda tisku.

Vedle dvojice novinářů, kteří se stali symbolem tlaku, pod který se v některých evropských zemích dostala svoboda tisku, dnes cenu Svaz německých vydavatelů časopisů (VDZ) obdrží také kancléřka Angela Merkelová za svůj přínos zlepšení obrazu Němců doma i v zahraničí.

 

Právě se děje

Další zprávy