V Německu stávkují strojvedoucí, chtějí vyšší mzdy. Protest ochromil vlakovou dopravu

ČTK ČTK
Aktualizováno 11. 8. 2021 13:56
V Německu začala z noci na středu dopředu ohlášená stávka strojvedoucích osobních vlaků Německých drah (DB), informuje agentura DPA. Osobní vlaky ve středu ráno na mnoha nádražích stály a nástupiště byla prázdná. Kvůli dvoudenní stávce DB zcela odřekly až do pátečního rána všechny přímé spoje Berlína s Prahou.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

První přímý vlak z hlavního nádraží v německé metropoli do českého hlavního města odjede v pátek v 6:17. Jako alternativu ke zrušeným přímým vlakům z Berlína do Prahy nabízí německý dopravce spoje, které často počítají s pěti až sedmi přestupy. DB však stejně jako České dráhy uvádějí, že podle jízdního řádu budou vypravovány vlaky mezi Prahou a Drážďany. Bez problémů by také měly jezdit ostatní vlaky, které ČD provozují s jinými dopravci.

Přestože Odborový svaz německých strojvedoucích (GDL), který stávku organizuje, nebyl v noci k zastižení, začala ohlášená stávka podle všeho ve středu ve dvě hodiny ráno, jak bylo plánováno. Mluvčí Německých drah podle DPA uvedl, že první dopady stávky jsou již zjevné. Na informačních tabulích na různých nádražích je možné vidět upozornění "vlak zrušen".

Akce potrvá do pátku a podle německých médií ochromila zhruba 700 vlaků. 

Mluvčí německých drah Achim Stauss uvedl, že se firma pokouší zajistit, aby vyjel alespoň každý čtvrtý vlak na delší vzdálenost a aby mezi velkými městy vyjel jeden vlak každé dvě hodiny.

Železniční dopravce Deutsche Bahn (DB) už dříve vyzval cestující, aby zbytné cesty odložili. Slíbil také, že už zakoupené lístky na období stávky plně nahradí.

Chaos pro turisty 

Podle ČTK stávka ve středu obyvatele Berlína příliš nezaskočila, s problémy se naopak na berlínském hlavním nádraží potýkali cizinci nebo lidé, kteří směřovali mimo německou metropoli. V hlavním městě je možné bez potíží cestovat metrem, tramvají či autobusem, ve velmi omezeném režimu funguje městská železnice S-Bahn.

Před zákaznickým centrem DB na berlínském hlavním nádraží a také před informačními stánky se dopoledne tvořily fronty dlouhé desítky metrů. Zaměstnanci drah cestujícím vysvětlovali, že jízdenky mohou vrátit, anebo je využít v jiné dny. Dráhy také zřídily bezplatnou informační linku.

Odborový svaz německých strojvedoucích chce stávkou dosáhnout zvýšení mezd a získání jednorázového příspěvku, který má zaměstnancům kompenzovat dopady pandemie. DB považují stávku za eskalaci v nevhodnou dobu, protože akce zasáhla firmu uprostřed letní sezony. Strojvedoucí nákladní železniční dopravy stávkují od úterního večera.

Podle ekonomů a lobbistických skupin může stávka nákladních vlaků ještě zhoršit situaci zásobovacích řetězců v největší evropské ekonomice. Automobilový svaz VDA uvedl, že stávka vytváří nejistotu a nepříznivě dopadne na logistiku tohoto průmyslu, který se také stále potýká s dopady koronaviru.

 

Právě se děje

Další zprávy