Český boeing na Antarktidě: Tři kapitáni, sady na přežití a žádné záložní letiště

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
27. 1. 2022 14:19
Historie českého letectví si může odškrtnout další milník. Piloti Smartwings poprvé přistáli v Antarktidě, navíc si připsali světové prvenství s letounem Boeing 737 Max. Aerolinka nyní zveřejnila další podrobnosti z cesty. Tři kapitáni museli kvůli přepravě členů Norského polárního institutu na jejich základnu projít polárním kurzem přežití. Vezli si i záchranné soupravy i náhradní díly.

Výzkumná stanice Troll Research Station provozovaná Norským polárním institutem se nachází 235 kilometrů od moře ve východní části Pobřeží princezny Marthy v Zemi královny Maud. Věnuje se monitorování životního prostředí a klimatu, vědeckému výzkumu a mapování.

Na přistání v této oblasti museli piloti podstoupit dlouhodobý výcvik. Samotná dráha se nachází přímo na ledovci v nadmořské výšce 1232 metrů a v okolí přitom není žádné záložní letiště.

"Vzhledem k tomu, že se jedná o takzvané izolované letiště, kde nejsou v dosahu žádné další možnosti přistání, bylo nutné pro užití Troll Airfield získat posouzení a schválení od českého Úřad pro civilní letectví," upřesnila za Smartwings mluvčí Vladimíra Dufková.

Posádka letadla během letu dostávala přes datalinkovou komunikaci a satelitní telefon informace o aktuální situaci na letišti a přes německé meteorologické ústavy DWD a AWI sledovala i vývoj počasí. Přímo během letu byl na technickém oddělení v Praze vyhodnocován i technický stav letadla.

K samotnému přistání a vzletu posloužila tři kilometry dlouhá a 60 metrů široká dráha pokrytá ledem. Ten před příletem pracovníci Norského polárního institutu změřili a povrch kvůli přistání i vzletu speciálně upravovali.

Samotný let na trase Kapské Město - Troll Airfield trval letounu šest hodin. Na Antarktidě letadlo strávilo přibližně dvě hodiny a následně zamířilo znovu přes Kapské Město do norské metropole Oslo.

Soukromé aerolinky mezi ledovci už nejsou úkaz

Již dříve na tomto kontinentě přistávaly letouny, ovšem ty nákladní. V posledních letech se ale do ní začaly běžně vypravovat také komerční aerolinky zaměřené na osobní přepravu.

Například loni v únoru islandský dopravce Icelandair vyslala k norské polární stanici Troll letoun Boeing 767-300ER, aby zde vyzvedl vědce, uvedl server Airways.cz. Začátkem listopadu se na jih Chile Icelandair vydal znovu, aby přepravoval turisty do tábora Union Glacier v Antarktidě.

Koncem loňského roku letěly na Antarktidu také portugalské nízkonákladové aerolinky HiFly, připomněl server Airways.cz. Ty získaly prvenství s přistáním s čtyřmotorovým Airbusem A340-300. Stroj přistál rovněž na ledovci, a to u kempu Wolf's Fand v zemi královny Maud.

Podle kapitána letu Carlose Mirpuriho nebylo snadné dráhu zahlédnout, vizuální kontakt totiž bylo potřeba mít přibližně 32 kilometrů před přistáním. Mirpuri podotkl, že nad bílou plochou se výška odhadovala velmi těžko, let ale proběhl bez komplikací.

 

Právě se děje

Další zprávy