I v metru už půjde jízdenku zaplatit kartou. Terminály nahrazují validátory Opencard

ČTK ČTK
30. 7. 2019 15:58
Pražský dopravní podnik začal do stanic metra instalovat terminály pro nákup jízdenek kartou. Budou ve vestibulech stanic na stojanech místo validátorů na končící kartu Opencard. Instalace 77 terminálů potrvá do konce prázdnin.
Foto: twitter.com/DPPOficialni

Terminály fungují stejně jako ty, které jsou od letošního jara ve všech tramvajích. Podle dopravního podniku si v nich od 26. dubna do konce června lidé koupili 433 300 jízdenek za 13,1 milionu korun.

Cestujícím se v terminálech nabízí jízdenky na 30 či 90 minut nebo na 24 hodin, a to jak v plné, tak zlevněné verzi. 

Do konce prázdnin budou postupně rozmístěny ve všech stanicích metra kromě Bořislavky, Petřin a Nemocnice Motol, kde byly validátory Opencard součástí nástěnné mozaiky. "Během testovacího provozu do konce ledna 2020 doplní DPP bezkontaktní terminály i do zmiňovaných tří stanic metra A," uvedla Hana Pohanová z tiskového oddělení dopravního podniku.

Oproti terminálům, které jsou v tramvajích, si na těch v metru budou moci cestující zkontrolovat také platnost zakoupených časových kuponů nahraných na Lítačce. K tomu bude sloužit na obrazovce ikona ověření časového kuponu.

Přístroj funguje tak, že jakmile si cestující vybere typ jízdenky, přiloží k němu kartu a vyjede mu jízdenka. Ta již obsahuje údaje o platnosti a dále se neoznačuje.

V budoucnu se přístroje rozšíří také do autobusů. "Do konce září vypíšeme výběrové řízení na dodavatele bezkontaktních terminálů do všech autobusů DPP. Osadit je plánujeme v průběhu příštího roku," uvedl generální ředitel dopravního podniku Petr Witowski.

Kromě bezkontaktních terminálů lze v některých stanicích metra a automatech zakoupit neoznačené jízdenky platební kartou, a to jak kontaktně, tak i bezkontaktně. "DPP postupně rozšiřuje také síť těchto automatů a plánuje jimi vybavit každou stanici metra do konce příštího roku," uvedla Řehková.

 

Právě se děje

Další zprávy