Tramvajákem nezávazně. Pražský podnik řeší nedostatek řidičů kurzem pro nadšence

ČTK ČTK
31. 1. 2020 16:13
Pražský dopravní podnik (DPP) uspořádá letos v létě kurzy pro zájemce o práci řidiče tramvaje, kteří ale nechtějí opustit své dosavadní zaměstnání. Všichni budou muset projít psychologickým i lékařským vyšetřením a složit státní zkoušky včetně jízd. Do kurzu bude moci vstoupit 24 uchazečů a bude zdarma, řekla mluvčí DPP Aneta Řehková.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

DPP je největší městskou firmou a provozuje tramvaje, metro, autobusy a lanovku. "Zaregistrovali jsme zvýšený zájem uchazečů o práci řidiče tramvaje, kteří přitom nechtěli opustit svoji stávající pracovní pozici. Jejich motivací byl především zájem o kolejovou dopravu. Kurz je cílen zejména na neprovozní zaměstnance DPP a studenty vysokých škol," řekla Řehková.

Kurz začne 13. července, předtím podstoupí uchazeči psychologickou a lékařskou prohlídku. "Teoretická výuka se uskuteční ve všední dny od pondělí do čtvrtka v odpoledních hodinách, praktické jízdy i o víkendech s přihlédnutím k pracovním možnostem uchazeče," uvedla mluvčí.

Kapacita kurzu bude 24 míst, tedy stejně jako v jiných kurzech, a to vzhledem ke kapacitě učebny a cvičných tramvají. "Do budoucna nevylučujeme opakování speciálního kurzu," uvedla Řehková. Řádné kurzy na řidiče tramvají organizuje DPP zpravidla jednou za pět týdnů.

Po absolvování kurzu, to znamená složení státních zkoušek, se uskuteční zácvik nových řidičů na vozovnách a následně usednou do tramvají i mimo ně.

V době konání státních zkoušek musí být uchazeči 21 let a musí být držitelem řidičského oprávnění skupiny B.

Zájemci nebudou muset za kurz platit a proti těm běžným nemusí po jeho absolvování uzavřít pracovní smlouvu s DPP. Kampaň na nábor DPP teprve spustí. "Ale již nyní víme o zájmu z řad zaměstnanců z DPP," řekla Řehková.

Podnik se potýká dlouhodobě s nedostatkem řidičů tramvají, autobusů i metra. Vedení Prahy se loni v říjnu dokonce rozhodlo, že bude jednat s ministerstvem dopravy o novele zákona o silniční dopravě, která by snížila věkovou hranici pro řízení autobusu MHD z 21 na 19 let. Zatím se tak nestalo.

 

Právě se děje

Další zprávy