Maláčová: Řada domácností ohrožených energetickou chudobou nemusí dosáhnout na dávky

ČTK ČTK
Aktualizováno 27. 10. 2021 20:14
Zhruba deset procent českých domácností, které by mohly být ohroženy energetickou chudobou, bude mít nárok na takzvanou mimořádnou okamžitou pomoc, sliboval ministr průmyslu Karel Havlíček. Podle ministryně práce a sociálních věcí ale řada lidí na dávku dosáhnout nemusí, ta se totiž vydává na základě doložení, že zasažená domácnost nemá dostatečné příjmy, ale ani žádné úspory či další majetek.
Jana Maláčová.
Jana Maláčová. | Foto: Radek Bartoníček

Mimořádná okamžitá pomoc je jednorázová dávka hmotné nouze. Pro přidělení této podpory se podle zákona zkoumá příjem a majetek žadatelů a jejich blízkých i další skutečnosti. Získat ji mohou jen osoby ve vážné tísni.

Ministerstvo práce a sociálních věcí krátce před středeční tiskovou konferencí přitom oznámilo, že nemá žádné nástroje, s jejichž pomocí by mohlo řešit dopady zdražování energií a vysokých záloh. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) požádala premiéra Andreje Babiše o svolání vlády kvůli zdražení energií pro lidi, kteří přišli o stálého dodavatele. Podle ní musí řešení navrhnout ministerstvo průmyslu a rozhodnout musí kabinet. Jako cestu vidí dotace pro dodavatele poslední instance, bezúročné půjčky od státní banky nebo energošeky pro domácnosti.

"Dávka mimořádné okamžité pomoci je testovaná na příjem. Pravděpodobně klienty u dodavatelů poslední instance nezasáhne. Musíte doložit, že jste v hmotné nouzi, že nemáte žádné úspory a příjmy. Není to nástroj řešení situace," řekla Maláčová.

Vláda se sejde k řešení pomoci lidem zasaženým zdražením energií, až se dosáhne finální shody a vznikne program mimořádné pomoci, sdělil Babiš. "Vláda připravuje komplexní podporu. Zapojuje se ministerstvo financí přes DPH, ministerstvo průmyslu a obchodu přes odpuštění plateb za OZE (obnovitelné zdroje energií) a ministerstvo práce a sociálních věcí, které společně se zmíněnými resorty připravuje tzv. mimořádnou okamžitou pomoc pro domácnosti, které jsou ohroženy energetickou chudobou. Přesně v souladu s doporučením EU a dle dnešní dohody zástupců zmíněných ministerstev," oznámil Babiš. "Jak bude finální shoda a program mimořádné pomoci hotov, sejde se vláda," doplnil.

Podle resortu musí situaci řešit ministerstvo průmyslu a Energetický regulační úřad (ERÚ) vůči dodavatelům energií.

Zástupci ministerstva práce a sociálních věcí také míní, že zálohy za energie jsou u dodavatelů poslední instance stanoveny nestandardně. Tiskové oddělení uvedlo, že "nepřípustným způsobem selhala základní ochrana spotřebitele" a měl by být k dispozici garanční fond pro případ pomoci. Pokud legislativa neumožňuje ochranu při náhlém ukončení smlouvy, měl by být podle úřadu k dispozici garanční fond pro případ pomoci.

Podle Havlíčka však ochrana spotřebitele nemohla selhat, neboť je nutné se chovat podle pravidel v liberálním tržním prostředí Evropské unie. "Stát nemůže vstoupit žádným zákonným prostředkem do trhu tak, že by kontroloval délky nákupů a prodejů, tím spíše pokud klienti prokazují dostatek hotovosti na svých účtech. Co může dělat ERÚ a co penalizuje, je agresivní, predátorské chování, to, co nazýváme chování šmejdů," dodal.

Havlíček a také ERÚ lidem doporučují, aby rychle přešli od dodavatelů poslední instance (DPI) ke standardnímu dodavateli energií. Podle Havlíčka tak budou mít lepší cenu.

Anketa mezi firmami, které mají statut dodavatele poslední instance, ukázala, že desítky tisíc bývalých klientů firmy Bohemia Energy již mají podepsané smlouvy u nových dodavatelů. Dodavatel energie Bohemia Energy, u kterého působilo asi 900 tisíc zákazníků, ukončil činnost v polovině října. 

Podle průzkumu agentury STEM/MARK má zkušenost s ukončením provozu dodavatele energií a s režimem DPI téměř pětina Čechů. Každý druhý člověk pak zná ve svém okolí někoho, kdo problém s dodavatelem energie musí řešit. Z výsledků průzkumu také vyplynulo, že přibližně sedm z deseti dotázaných by uvítalo snížení daně z přidané hodnoty u energií po dobu krize. 

 

Právě se děje

Další zprávy