Po české dálnici do Rakouska v roce 2021, slibuje ministr

ČTK ČTK
26. 8. 2014 16:10
Na harmonogramu výstavby dálničního spojení se shodl ministr dopravy Antonín Prachař s hornorakouským hejtmanem Josefem Pühringerem.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - Spojení tuzemské dálnice D3 a rakouské S10 bude dokončeno do roku 2021. Po úterním setkání s ministrem dopravy Antonínem Prachařem to řekl hornorakouský hejtman Josef Pühringer.

"Skončíme s výstavbou dálnice D3 před Českými Budějovicemi v roce 2018 a máme ambice dokončit napojení do roku 2021," dodal ministr dopravy.

Český ministr a hornorakouský hejtman se rovněž dohodli na konkrétním místě napojení. Podle Prachaře jde sice o formální dohodu, je ale potřebná, aby nemohlo být do budoucna místo zpochybněno.

Kromě dálničního spojení probírali oba politici železniční spojení z Prahy do Českých Budějovic a dále do Lince. "Modernizace koridoru do Budějovic by měla být hotová do roku 2018 a poté se začne s pracemi na trase dále do rakouského Summerau," uvedl Pühringer.

Dálnice D3 má spojit Prahu, Tábor a České Budějovice a z Horního Třebonína pokračovat jako rychlostní silnice k rakouským hranicím. Nyní je v provozu dvaačtyřicetikilometrový úsek mezi Meznem a Veselím nad Lužnicí. Předpokládané náklady na stavbu jsou zhruba 80 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy