Cukr může zlevnit. Končí kvóty, které v Česku přežila jen desetina cukrovarů

Kateřina Šefrová Kateřina Šefrová
30. 9. 2017 13:16
Zavedení kvót si v roce 1968 vynutila Světová obchodní organizace (WTO). Požadovala, aby vyspělá Evropa nebránila v obchodu méně rozvinutým státům. Nyní chce WTO liberální zemědělství.
Už bez omezení.
Už bez omezení. | Foto: Thinkstock

Praha - Čeští farmáři letos zaseli víc cukrové řepy než v loni, podobně jako jejich kolegové v zahraničí. V sobotu 30. září v Evropě končí poslední kvóty, které doposud svazovaly zemědělce a potravináře. Členským státům nařizovaly, kolik mohou vyrobit a prodat. Zároveň však kvóty farmářům garantovaly minimální výkupní ceny cukrové řepy.

Potravinářské firmy nyní mohou prodávat a vyrábět cukr bez omezení. "Konečně můžeme naplno uplatnit řemeslo, které umíme, jsme svobodní," říká Oldřich Reinbergr, předseda představenstva společnosti Tereos TTD. Cukrovary jeho společnosti mohly čtrnáct let vyrábět jen mírně přes 200 tisíc tun kvótového cukru. Letos to bude 350 tisíc tun. Přibližně takový limit měla dosud celá Česká republika.

Zavedení kvót si v roce 1968 vynutila Světová obchodní organizace (WTO). Požadovala, aby vyspělá Evropa nebránila v obchodu méně rozvinutým státům. Nyní chce WTO liberální zemědělství. Proto postupně zmizely kvóty na škrob, mléko a nyní i na cukr.

Cukrovary se na volný trh dlouho připravovaly, investovaly a navýšily výrobu. A to i přesto, že v spotřeba cukru v Evropě dlouhodobě klesá. Přebytek cukru, který uvolněním kvót vznikne, se firmy pokusí udat v zemích, kde chybí: třeba na Slovensku, v Maďarsku nebo v zemích třetího světa.

"Máme potenciál vyvážet do států na východ nebo jih od nás, kde máme historické vazby," myslí si český ministr zemědělství Marian Jurečka. Tuzemským cukrovarníkům podle něj nahrává také celosvětově rostoucí populace a s ní požadavky na vyšší životní úroveň. "Ta se vždycky promítá do větší poptávky po cukru," dodává.

Volný trh společně s větším množstvím cukru ovlivní cenu, která už tak poslední dva roky v Evropě a ve světě klesá. Další snížení cen je podle lidí z oboru jisté. "V případě přebytku cukru v Evropě a ve světě půjdou ceny dolů," potvrzuje ředitel Moravskoslezských cukrovarů Jiří Hollein.

V obchodech to poznat nemusíme

Jestli se ovšem klesající ceny projeví i v domácnostech, už tak jasné není. Situace je nyní výhodná pro odběratele, kteří cukr používají pro další výrobu. Jenomže zdražuje například čokoláda nebo vanilka. Potravináři jsou také tlačeni ke zvyšování mezd.

"Z hlediska vývoje nákladů jsou v současnosti pro nás klíčové změny týkající se platů zaměstnanců. Jde zejména o oblast výroby a logistiky," uvádí Josef Neumann, generální ředitel PepsiCo ČR.

Nižší ceny zatím v obchodech vidět nejsou, naopak podle Českého statistického úřadu cukr meziročně zdražil. Zatímco loni kilogram cukru stál lehce přes 16 korun, letos jeho průměrná cena přesahovala 17,50 koruny. "Jestli se projeví i v ceně cukru pro koncového zákazníka, bude možné zhodnotit až po delší době," podotýká ředitel Cukrovaru Vrbátky Jiří Zapletal.

Změny nemusí být vidět ani příští rok, protože potravináři mají s cukrovary uzavřené dlouhodobé smlouvy. "Snažíme se pracovat dlouhodobě s našimi strategickými dodavateli a nenakupovat podle okamžitého vývoje trhu," souhlasí Michal Lehar, vedoucí nákupu společnosti Nestlé.

Podobné je tomu i o obchodních řetězců. Například podle mluvčí Kauflandu Renaty Maierl má již řetězec na příští rok smlouvy uzavřené. Případné zlevnění je ale podle ní možné. "Samozřejmě budeme reagovat na pohyb cen na trhu," tvrdí Maierl.

Ještě na začátku devadesátých let bylo v Česku 70 cukrovarů, nyní jich ale zůstalo jen sedm v rukou pěti podniků. Od minulé sezony do letošního února vyrobily tyto firmy i v rámci kvót nejvíce cukru od vstupu do Evropské unie.

"Výrobci cukru se sídlem v České republice jsou na období volného trhu s cukrem dobře připraveni, tedy pokud jde o fakt, že sami již obdobím volného trhu v období 1990 až 2000 prošli, důsledkem byla změna cukrovarnického průmyslu," říká výkonný ředitel Českomoravského cukrovarnického spolku Josef Pojer.

Cukrovka není mléko

Evropská unie zrušila cukrové kvóty dva roky poté, co se po 31 letech uvolnil trh s mlékem. Nadprodukce pak srazila výkupní ceny mléka a zemědělci se dostali do ztrát. Situaci v té době ještě zhoršilo ruské embargo uvalené na mléčné výrobky. Pěstitelé cukrové řepy se proto obávají podobného osudu.

Přihlaste se k našim newsletterům
Odhlásit se můžete kdykoliv.
Přihlášením k newsletteru beru na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů naleznete ZDE.

"Způsobí to pokles cen cukru a pokles výsledných cen za cukrovku, které jsou nyní tvořeny minimální garantovanou cenou danou v kupní smlouvě a doplatkem k této ceně dle prodejních možností u cukru," upozorňuje Jan Křováček, výkonný ředitel Svazu pěstitelů cukrovky Čech.

Češi jsou v pěstování cukrovky sedmí v Evropě. Na více než dvojnásobek zvýšili výnos cukrovky a dnešní cukrovary vyrobí víc cukru než v 90. letech. I to jsou mimo jiné podle předsedy Zemědělského svazu ČR Martina Pýchy důvody, proč cukrovka nedopadne jako mléko. "Cukrovka se dá naplánovat, kdežto mléko musí farmáři každý den udat," objasňuje Pýcha.

 

Právě se děje

Další zprávy