Rumové aroma v tuzemáku nelze nahradit. Škodlivost neprokázali, říká šéf likérky

Markéta Zemánková Markéta Zemánková
Aktualizováno 29. 9. 2017 8:21
Ministr zemědělství Marian Jurečka v tomto týdnu po návratu z Bruselu vyzval, aby se výrobci zaměřili na nahrazení některých rizikových látek v rumové tresti. Podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin jsou v takzvaném rumovém éteru látky, které mohou narušit genetický materiál živých buněk. Generální ředitel Palírny U Zeleného stromu Pavel Kadlec v rozhovoru pro Aktuálně.cz namítá, že škodlivost v tak nízké koncentraci nikdo neprokázal a rumové aroma prakticky nelze nahradit. Firma je druhým největším výrobcem lihovin v Česku (po božkovském Stocku), do loňska působila pod názvem Granette & Starorežná Distilleries.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Palírna U Zeleného stromu

Aktuálně.cz: Výrobci tuzemáku podle ministra už dlouho vědí, že od dubna 2018 nebudou moci nadále používat rumový éter, jehož součástí je mimo jiné i škodlivý furan. S koncem desetiletého přechodného období a následným zákazem jste tedy mohli počítat a připravit se na něj…

Pavel Kadlec
Pavel Kadlec | Foto: Palírna u Zeleného stromu

Pavel Kadlec: Termín byl sice tehdy určen, ale ta problematika je poměrně složitá. V té době se u nás řešil zákaz Evropské unie používat označení rum a diskutoval se název tuzemák. Ale kvůli přetahování o vlastnictví ochranné známky Tuzemák se České republice nepodařilo vyjednat výjimku, jako se to povedlo Rakousku.

Evropská komise rozhodla, že nedá další prostor pro další zkoumání zdravotních účinků, a tím pádem dojde k zákazu používání rumového éteru k 22. dubnu 2018. Teď už nelze vyjednat výjimku, ale vidím cestu ve stanovení obsahu či limitů furanu, případně ostatních látek v tuzemáku.

Dají se rizikové látky nějak nahradit, aniž by se to dotklo tradičního aroma a chuti tuzemáku?

Rumové aroma je unikátní složka, která se nijak nahradit nedá. V praxi to znamená zcela změnit stávající charakter rumových trestí s velmi negativním dopadem na chuť a vůni tuzemáku. Šlo by o zcela odlišné produkty od těch stávajících, takže řada tradičních českých výrobků by se stala neprodejnými.

Snažili jste se ve firmě najít nějakou jinou možnost?

Naše firma se o to pokoušela v minulosti několikrát, ale nikdy jsme se při vývoji nedostali ke stejné chuti. Pracovali jsme na tom například dva roky ve spolupráci s Vysokou školou chemicko-technologickou, měli jsme na to poměrně mnoho odborníků. Ale nedošli jsme k identické chuti, která je dána právě rumovým éterem. Na ni je český konzument zvyklý. Máme v zásobě nějaké typy produktů, které vzdáleně odpovídají tomu charakteru, ale skutečně jen vzdáleně.

Najít adekvátní alternativu je tedy nemožné?

Troufám si říct, že to je skutečně naprosto nemožné. Mimochodem jediný, kdo tuto látku v Česku vyrábí, je společnost Aroma Praha.

Předpokládám, že společnost Aroma Praha se tím také zabývala…

Ano, chtěla o tomto problému diskutovat a prosadit prodloužení termínu. Vstoupila do německého sdružení výrobců aromat DVAI, které sdružuje i rakouské a české aromatizérské firmy. Jeho prostřednictvím se připojila k žádosti o schválení rumového éteru, kterou podala Evropská asociace výrobců aromat EFFA. V celém průběhu schvalovacího řízení nic nenasvědčovalo tomu, že by rumový éter neměl být povolen. Pouze se očekávalo, že budou stanoveny maximální limity na obsah některých látek, které se běžně v potravinách vyskytují a jsou v nich dlouhodobě monitorovány.

Čekali jste prodloužení termínu?

Před měsícem - 25. srpna letošního roku - obdržela společnost Aroma Praha dopis Evropské asociace výrobců aromat EFFA informující o vědeckém stanovisku Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA), který neobsahoval žádný definitivní negativní závěr.

Proto nás o pět dnů později šokovala informace, že Evropská komise na jednání s EFFA uvedla, že bude možné používat rumový éter pro potravinářské účely pouze do 22. dubna 2018. Důvodem podle komise je, že nebyla doložena zdravotní nezávadnost kombinace čtyř vytipovaných látek, a vzhledem k unijnímu nařízení z roku 2008 už není časový prostor pro doložení potřebných důkazů. To znamená, že byl použit zcela administrativní postup, který ignoruje specifika a zájmy členských zemí EU.

Podle vás tedy nejsou tyto látky v tuzemském rumu škodlivé?

Pokud vycházíme z vědeckého závěru Evropského úřadu pro bezpečnost potravin publikovaného v červenci 2017, nijak nepotvrzuje karcinogenitu rumového éteru a výrobků z něho vyrobených. Studie pouze upozorňuje na přítomnost látek, které jsou předmětem diskuse i v jiných potravinách a surovinách.

Jde hlavně o obsah furanu. Jeho množství v rumovém éteru ale odpovídá koncentraci v některých druzích dětské výživy. Na trhu jsou i potraviny, kde je obsah furanu několikanásobně vyšší. Pro ilustraci: stejné množství furanu jako ve dvou panácích tuzemáku získáte, pokud si dáte dvě rozpustné kávy, 100 gramů dětské výživy, kilogram ovoce nebo půl kilogramu zeleniny.

Samozřejmě pokud samotného furanu vypijete litr, tak škodlivý je. Ale tady je ta koncentrace tak malá, že zdraví neohrožuje. Přímo rumový éter testován nebyl. Oni říkají: Prokažte, že to je nezávadné, a pak se o tom můžeme bavit. A my říkáme, že nikdy nebylo prokázáno, že to je závadné.

Zasazovali jste se nějak o získání výjimky od Evropské unie přímo vy?

My nejsme partner pro Evropskou unii - to je stát. Ale prostřednictvím výrobce rumového éteru jsme se připojili k žádosti o schválení rumového éteru, kterou podala Evropská asociace výrobců aromat EFFA. Očekávalo se, že budou stanoveny maximální limity na obsah některých látek, které se běžně v potravinách vyskytují a jsou v nich dlouhodobě monitorovány.

Vyvíjeli jste tlak na dřívější ministry zemědělství nebo současného Mariana Jurečku, aby tento problém řešil?

Problém se řeší v rámci Unie výrobců a dovozců lihovin. Nyní jednáme s Potravinářskou komorou a jsme připraveni jednat i s ministrem zemědělství.

Co si o tom rozhodnutí Evropské komise myslíte vy osobně?

Otázkou je, kdo tuto aktivitu inicioval, když rumový éter se užívá zejména na lokálních trzích EU a nelze ho samostatně běžně obchodovat. Vysvětlení se nabízí. Zrušením jedné z největších kategorií nápojů v Česku se otevřou dveře jiné konkurenci.

Je tedy pravděpodobné, že tuzemák tak, jak jej v Česku známe, v dubnu skončí?

My pořád věříme, že si svůj "národní nápoj", jehož výroba se traduje od 19. století, uhájíme a najdeme nějaké řešení.

Přihlaste se k našim newsletterům
Odhlásit se můžete kdykoliv.
Přihlášením k newsletteru beru na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů naleznete ZDE.
 

Právě se děje

Další zprávy