ČEZ končí jako sponzor karlovarského filmového festivalu. Šetří kvůli špatným výsledkům

Michal Šenk Petr Lukáč Michal Šenk, Petr Lukáč
16. 3. 2018 15:15
Pouhé čtyři měsíce před začátkem dalšího ročníku přišel Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary přišel o jednoho z hlavních sponzorů.
Ředitel festivalu Jiří Bartoška a šéf ČEZ Daniel Beneš na fotce z roku 2014.
Ředitel festivalu Jiří Bartoška a šéf ČEZ Daniel Beneš na fotce z roku 2014. | Foto: ČEZ

Praha - O odhadem 20 milionů korun přijde letos Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary. Po šestnácti letech spolupráce se jeden z jeho hlavních sponzorů ČEZ rozhodl ukončit spolupráci.

"Neutěšená situace na energetických trzích nás musí vést k úsporným opatřením. Už v předchozích letech jsme razantně snížili naše sponzorské aktivity a musíme v tom dál pokračovat," říká mluvčí Skupiny ČEZ Ladislav Kříž

ČEZ v uplynulých letech skončil se sponzoringem sportovních hal, kde své jméno měl dokonce v jejich názvu - v Ostravě, v Pardubicích a v Plzni. Snížil svoji podporu Českému olympijskému týmu, atletům a omezil desítky menších aktivit. Úspory se týkaly i kultury, když miliony přestaly téct hudebním cenám Anděl, filmovému Českému lvu nebo ocenění autorům knih Magnesia Litera.

"I díky ČEZu jsme z našeho festivalu vybudovali mezinárodně respektovanou značku. Je nám líto, že současná situace nedovolí Skupině ČEZ pokračovat v dlouhodobé spolupráci," reaguje prezident MFFKV Jiří Bartoška.

Komplikací je podle něj to, že se tak stalo pouhé čtyři měsíce před začátkem 53. ročníku. Ten bude západočeské lázeňské město hostit od 29. června do 7. července. "Letošní ročník výpadkem není ohrožen," řekl Bartoška České televizi.

Mezi sponzory festivalu patří Vodafone, Innogy či pivovary Lobkowicz. Další podporu získává festival od města, kraje nebo ministerstva kultury. Rozpočet festivalu se loni pohyboval kolem 135 milionů korun.

Čistý zisk společnosti ČEZ za rok 2009 dosáhl 54 miliard korun, za rok 2016 byl již méně než 17 miliard korun a dál klesá. Odhad čistého zisku za celý rok společnost koncem roku plánovala na úrovni 19 miliard korun. ČEZ ovšem poslední roky pomáhá svému účetnictví prodejem svých aktiv. Výsledky za celý rok 2017 chce ČEZ oznámit příští týden.

 

Právě se děje

Další zprávy