Česko je jednou z mála výjimek. Lidé v EU neutrácejí

ČTK ČTK
5. 4. 2011 11:34
Ještě lépe se obchodníci v únoru měli v Litvě a na Maltě
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Brusel - V Evropě stále přetrvává nechuť lidí utrácet. Z informací Eurostatu totiž vyplývá, že objem maloobchodních tržeb se v eurozóně i v celé Evropské unii v únoru meziměsíčně snížil o 0,1 procenta.

V lednu naopak vzrostl o 0,2, respektive 0,4 procenta. Výsledek zůstal za očekáváním trhů, které předpokládaly meziměsíční růst o 0,1 procenta.

Ve srovnání se stejným měsícem loňska je ale situace lepší. Meziročně obchodníci letos v únoru utržili o 0,1 procenta více v zemích platících eurem a o 0,9 procenta více v celé evropské sedmadvacítce.

Nejvíce šetří Slovinci a Francouzi

Hlavním důvodem meziměsíčního propadu je vývoj tržeb v takzvaném nepotravinovém sektoru, které se v únoru meziměsíčně propadly o 0,1 procenta v eurozóně a o 0,4 procenta v celé EU.

Největší meziměsíční pokles tržeb zaznamenali obchodníci ve Slovinsku (-1,3 procenta), Francii (-1,1 procenta) a Belgii (-0,8 procenta). Nejvíce tržby rostly obchodníkům v Litvě (2,2 procenta), na Maltě (1,8 procenta) a v Estonsku (1,6 procenta). V Česku tržby vzrostly o 0,8 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy