Kalousek dupnul, miliardy z EU mohou dorazit už v dubnu

Karel Toman
6. 4. 2011 11:00
Ministři školství a průmyslu byli donuceni vysvětlit, na co chtějí miliardy z EU
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministru financí Miroslavu Kalouskovi se zřejmě podaří vyrazit "špunt z hrdla české byrokracie", na kterém se zarazil příliv desítek miliard evropských dotací na modernizaci české ekonomiky.

Například na ministerstvu školství má čerpání zpoždění už přes půl roku. Každé další zdržení tak znamená hrozbu, že část z dotací určených pro Česko propadne.

Podle informací deníku Aktuálně.cz se však čerpání inovačních peněz rozběhne možná už v půli dubna. S "odřenýma ušima" se tak může podařit vyčerpat všechny dotace ze dvou programů (viz box), v kterých na Česko v Bruselu čeká celkem 5,67 miliard eur (asi 135 miliard korun).

22 miliard pro centra excelence na dobré cestě

Dotace EU do inovací

  • Operační programy Podnikání a inovace (OPPI, 3,6 miliardy euro) a Věda a výzkum pro inovace (VaVpI, 2,07 miliardy euro) jsou v Česku třetí a čtvrtý největší. Dohromady dávají do roku 2013 skoro stejně peněz jako největší český operační program Doprava, kde je 5,77 miliardy euro.
  • Z VaVPi půjdou peníze hlavně do staveb a vybavení špičkových výzkumných pracovišť, jako je například plánovaný brněnský CEITEC za 6,5 miliardy korun, a z části i na platy vědců.
  • Peníze z OPPI jsou určeny přímo na podporu inovací ve firmách, na chod inkubátorů, které pomáhají začínajícím firmám; třeba těm, které založí studenti univerzit. Peníze mají jít i na vznik klastrů, které mají za cíl spojit firmy s podobným zaměřením s výzkumem a posílit tak jejich pozici na trhu.
  • Dalším zdrojem evropských peněz na vědu a výzkum je takzvaný 7. rámcový program. Evropská komise v něm do roku 2013 vyčlenila na činnost vědeckých týmů a jejich mezinárodní propojení s byznysem celkem 53 miliard euro.

Pro připomenutí: minulý týden po vytýkacím dopise z Evropské komise pozastavilo dočasně ministerstvo financí proplacení projektů z obou programů. Komisi vadily některé konkrétní dotované projekty nebo personální stav na ministerstvu školství.

"Situace začíná být kritická," reagoval na to zástupce projektu ICRC, který si nepřál být jmenován. Pokud podle něj totiž nebude financování tohoto brněnského projektu do konce dubna schváleno, označil možné zhroucení plánovaného špičkového střediska moderní medicíny za tři miliardy korun za reálný scénář.

To už by podle úředníků a lidí z terénu oslovených Aktuálně.cz  bezprostředně hrozit nemělo.

"Všechny nálezy auditu, kvůli kterým je certifikace pozastavena, jsou odstraněny a pravděpodobně v polovině dubna bude certifikace obnovena," řekl Radek Melichar, mluvčí operačního programu Věda a výzkum pro Inovace, (OP VaVpI) spravovaného ministerstvem školství Josefa Dobeše z Věcí veřejných.

Kalouskovo ministerstvo odmítlo termín spuštění dotací komentovat, zopakovalo pouze, že jde o standardní postup.

"Audit údajně dopadl dobře, certifikace by se měla rozběhnout. Pokud to bude v řádu nejbližších týdnů, pak to přežijeme, " potvrdil však deníku Aktuálně.cz ředitel jednoho ze sedmi takzvaných center excelence, která se za celkem za 22 miliard korun mají budovat právě z programu VaVpI při vysokých školách a výzkumných ústavech. Některé z nich už dokonce začaly stavět.

O "formální překážku, kterou se podaří brzo odstranit," jde také podle Jiřího Zlatušky, děkana Fakulty informatiky brněnské Masarykovy univerzity, která o dotace z VaVpI žádá.

Zablokované fondy letos musí utratit 18 miliard

Propadnout by neměly ani inovační dotace pro podnikatele, "během následujících týdnů" se chce s námitkami komise vypořádat také ministerstvo průmyslu, které které řídí program Podnikání a inovace (OP PI), tvrdí mluvčí ministra Martina Kocourka (ODS) Pavel Vlček.

Program VaVpI musí letos proplatit celkem osm miliard korun, OPPI pak deset miliard. VaVpI už vyplatilo tři a půl miliardy, OPPI necelé dvě a půl, tedy víc, než plánovalo.

"Vyčerpání přidělených dotací by tedy nemělo být ohroženo," ubezpečuje za ministerstvo školství a VaVpI Radek Melichar za. "Takové tempo zcela vyhovuje," ujišťuje za resort průmyslu také mluvčí Pavel Vlček, podle kterého se zopakuje historie předchozího Operačního programu Průmysl a podnikání, z něhož podnikatelé nakonec vyčerpali 99 procent peněz.

"Je to na hraně, všichni se budou muset hodně snažit," souhlasí opatrně i ředitel připravovaného centra excelence, která uvolnění dotací napjatě čekají.

Před časem se kvůli zpoždění přísunu dotací chtěla dokonce obrátit s prosbou o pomoc na premiéra Petra Nečase. Univerzitám a výzkumným ústavům, které za těmito projekty stojí, totiž začíná zpoždění přinášet vážné potíže s cash-flow, podobně jako v úvodu zmíněnému ICRC.

Kalousek bouchnul do stolu

Pomoc ale nakonec přišla od ministra financí Miroslava Kalouska.

Jeho resort totiž dosud náklady na rozběhnuté projekty platil ze státní pokladny, aniž měl kvůli opakovaným výtkám z Bruselu záruku, že tyto peníze Česku Evropská unie v budoucnu skutečně proplatí.  Pozastavením plateb tak Kalousek ministerstva průmyslu a školství donutil, aby se s výtkami Bruselu co nejrychleji vypořádala a evropské dotace mohly konečně přijít.

 

Právě se děje

Další zprávy