České dráhy se dostaly ze ztráty, pomohly jim úspory

Ekonomika Ekonomika
1. 9. 2014 14:10
Počet cestujících se meziročně nezvýšil, přesto tržby z jízdného stouply.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha – České dráhy se v letošním prvním pololetí dostaly ze ztrátového hospodaření. Za samotný leden až červen dosáhly čistého zisku 158 milionů korun, ve stejném období loňského roku přitom prodělaly 510 milionů.

K lepšímu výsledku pomohlo mimo jiné zvýšení tržeb u osobní dopravy a provozní úspory.

"V prvních šesti měsících jsme ušetřili řádově stovky milionů korun, kterými jsme dokázali částečně kompenzovat růst vstupů. Pomáhají nám efektivnější nákupy energií a materiálů, stejně jako snižování režijních či osobních nákladů. Naopak jsme dali více peněz do údržby vozidel," říká předseda představenstva Českých drah Daniel Kurucz.

Samotná osobní doprava je nadále ve ztrátě, snížila ji však o 382 milionů korun na 262 milionů korun.

"Oproti loňsku jsou tržby z hlavní činnosti vyšší o 432 milionů korun. Jen na jízdném jsme utržili o 137 milionů víc. Je to přitom zásluha hlavně vnitrostátní dopravy," říká Kurucz. Počet cestujících se meziročně nezvýšil, o jedno procento však vzrostl přepravní výkon, což podle něj naznačuje, že cestující s oblibou využívají vlaky na delší vzdálenosti.  

Nákladní doprava je v zisku

Nákladní doprava ČD Cargo skončila v zisku 540 milionů korun, oproti loňskému roku jde o 304 milionů lepší výsledek. Podle šéfa společnosti Oldřicha Mazánka za to může hlavně zvyšování produktivity práce a úspory provozních nákladů přispěly k dobrému pololetnímu výsledku.

"Sílící konkurence totiž zapříčinila pokles přepravních výkonů a snížení tržeb z hlavní činnosti o zhruba pět procent,“ dodává Mazánek.

Za celý loňský rok prohloubily státní dráhy svou ztrátu na téměř dvě miliardy korun, na čemž se podílela zejména osobní doprava s celkovou ztrátou téměř 1,8 miliardy korun. Naopak nákladní doprava skončila v zisku 522 milionů korun po předchozí téměř dvoumiliardové ztrátě.

 

Právě se děje

Další zprávy