Babiš: Ministrům na příští rok přidám celkem 16 miliard

ČTK ČTK
Aktualizováno 12. 8. 2014 18:45
Deficit rozpočtu má zůstat 100 miliard korun. Vyšší příjmy mají obstarat lepší výběr daní a peníze ze státních firem.
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Výdaje státního rozpočtu v příštím roce by se na základě požadavků jednotlivých ministerstev měly zvýšit o 16 miliard korun. Novinářům to řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO), který nyní absolvuje schůzky se šéfy resortů. Deficit rozpočtu má zůstat 100 miliard korun. Vyšší příjmy mají obstarat lepší výběr daní a peníze ze státních firem.

"Držíme to, co jsme řekli. Vidím obrovský potenciál v zefektivnění státní pokladny a zapojení dalších státních institucí do celkového řízení likvidity státu, kdy jsme de facto dobrým investováním vydělali asi 147 milionů korun," uvedl Babiš. Do roku 2015 se podle něj dluh nezmění, poměrově dokonce klesne ze 43 procent na 40 procent HDP.

Ministr financí má po dnešku za sebou mimo jiné schůzku s ministrem vnitra Milanem Chovancem, ministrem školství Marcelem Chládkem a ministrem dopravy Antonínem Prachařem.

"Pan Chládek si odnesl 4,2 miliardy navíc, pan Chovanec téměř tři miliardy," uvedl ministr financí.

Ministr školství Chládek na příští rok žádal navýšení o více než pět miliard korun a dojednal 4,2 miliardy. Z nich by měly dvě miliardy připadnout na platy učitelů, nepedagogičtí pracovníci pak získají půl miliardy. Až 400 milionů korun resort dostal na větší počet žáků, asistenty, psychology a pomůcky ve školách. Chládek další požadavky na ministerstvo financí už vznášet nebude.

Ministr vnitra Milan Chovanec si schůzku s Babišem ještě do konce prázdnin zopakuje. Chovanec požadoval navýšení rozpočtu o tři miliardy korun. Aby je dostal, musí jeho resort splnit několik podmínek, které se týkají úspor nebo prodeje nepotřebného majetku. Chovanec žádá peníze na zvýšení platů policistů a hasičů o pět procent, na to prý ale Babiš musí najít ještě zhruba miliardu korun. Část peněz by měla jít také do nákupu nového vybavení bezpečnostních složek, jako například na policejní auta.

Téměř miliardové navýšení si dnes vyjednal také ministr dopravy Antonín Prachař. Největší podíl dohodnutých peněz tvoří inflační doložka pro České dráhy, která činí 460 milionů korun. Dalších 260 milionů jsou dotace na slevy pro žákovské jízdné.

Své požadavky jednotliví ministři předkládali i v minulých dnech. Ministerstvo zahraničí dostane příští rok tolik peněz, aby se resortu kompenzoval růst výdajů způsobený oslabením koruny.

Ministr kultury Daniel Herman si podobně jako Chovanec schůzku zopakuje. Už nyní má slíbeno zvýšení rozpočtu z 8,9 miliardy na 10,74 miliardy korun. Jeho cílem je ale 11,2 miliardy korun.

V pondělí své požadavky obhajovali také ministři zemědělství a průmyslu.

Ministerstvo práce už získalo do své pokladny na příští rok 3,3 miliardy korun navíc na provoz, platy v sociálních službách či pomoc dětem. S ministerstvem ale chce ještě vyjednávat o prostředcích na investice. Požadovanou částku vyčíslilo na 1,5 miliardy.

Ve středu se na jednání s náměstkem ministra financí Janem Gregorem chystají zástupci vědy. Akademie věd ČR bude požadovat čtvrt miliardy korun navíc a Technologická agentura ČR půl miliardy. Babiš už minulý týden výzkumu přislíbil 900 milionů korun, požadavky ale budou mít i univerzity a Grantová agentura ČR. Jak řekla předsedkyně Technologické agentury Rut Bízková, rozpočet na vědu by potřeboval navýšit až o 1,5 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy