Zkrachovalá záložna má novou šanci na miliardu od státu

Tomáš Fránek
11. 7. 2007 11:35
Spor řeší i Evropský soud ve Štrasburku

Brno - Českému státu stále hrozí, že prohraje spor se zkrachovalou kampeličkou Pria. Ta na něm chce vysoudit přes miliardu korun.

Nejvyšší soud totiž po čtyřech letech od začátku sporu vyhověl dovolání zástupců kampeličky a zrušil rozhodnutí Obvodního i Městského soudu, které nárok kampeličky na náhradu škody od státu zamítly.

Brněnská družstevní záložna Pria patřila mezi sedm největších záložen v zemi, 4000 lidí si u ní uložilo téměř 300 milionů korun. Od roku 2000 byla kampelička v nucené správě, o čtyři roky později na ni byl vyhlášen konkurs.

ČTĚTE VÍCE:
Kampeličkáři: Státe zaplať, nehlídals

Ne nucené správě

Právě kvůli zavedení nucené správy Úřadem pro dohled nad družstevními záložnami kampelička zažalovala stát zastoupený Ministerstvem financí. A chce náhradu škody ve výši jedné miliardy dvě stě milionů korun.

Jde s největší pravděpodobností o nejvyšší náhradu škody, které v souvislosti s krachem desítek družstevních záložen v Česku soudy řeší.

Podle původního rozhodnutí pražských soudů kampelička neměla na náhradu škody nárok. Jednat za záložnu totiž podle soudců mohl pouze nucený správce a ne lidé z vedení kampeličky, kteří žalobu podali.

Nejvyšší soud ale nyní toto rozhodnutí zrušil a nařídil nové projednání celé záležitosti.

Nejvyšší soud rozhodl, že nucený správce nebyl jediný, kdo mohl případně žalobu podat. "Zavedením nucené správy se nepozastavuje funkce kontrolní komise," rozhodl senát Nejvyššího soudu pod vedením Petra Vojtka.

Spor i ve Štrasburku

Právě předsedkyně kontrolní komise kampeličky byla jednou z osob z vedení Prii, která udělila advokátovi plnou moc k podání žaloby.

V kampeličkách lidé často přišli o celoživotní úspory
V kampeličkách lidé často přišli o celoživotní úspory | Foto: Jaroslav Jiřička

Pria se kromě tuzemských soudů obrátila také na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. I tam Česko žaluje o miliardové odškodné.

Kvůli hospodaření kampeličky Pria už ale padly také vysoké tresty.

Vrchní soud v Olomouci tak letos potvrdil šestiletý trest za špatné hospodaření v záložně Pria jejímu předsedovi představenstva a jednomu z lidí, kteří dali advokátovi plnou moc k žalobě na stát, Františku Zoubkovi.

Jeho dcera Kamila Březinová, která byla místopředsedkyní záložny, si odpyká tříletý podmíněný trest vězení.

Utracené desítky milionů

Dvojice je podle soudu odpovědná za to, že špatným hospodařením s vklady klientů přišla Pria o 23,3 milionu korun. "Máme tady škodu kolem 20 milionů korun, což je čtyřnásobek spodní hranice škody velkého rozsahu," uvedl předseda senátu Vladimír Štefan.

SOUVISLOSTI:
Šéf zkrachovalé kampeličky u soudu neuspěl
Za krach kampeličky na osm let do vězení

Kromě šestiletého trestu musí Zoubek zaplatit peněžitý trest tři miliony korun. Navíc nesmí stejně jako jeho dcera několik let působit ve funkcích statutárních orgánů obchodních společností a družstev.

Soud potrestal Zoubka i jeho dceru za "nestandardní, nehospodárné a nedůvodné platby" uskutečněné v letech 1999 a 2000, k nimž navíc nedalo představenstvo záložny svolení. Pria například uhradila jisté firmě 10,5 milionu korun za posudky týkající se nemovitostí, jež podle soudu nepotřebovala.

Záložna investovala miliony korun do objektu v Brně, v němž měla sídlo. Budova patřila Zoubkově manželce. Její objekt tak byl za vklady kampeličkářů opraven a vybaven, i když si záložna nijak právně nezajistila návratnost těchto investic.

 

Právě se děje

Další zprávy