Živnostenský úřad má prošetřit činnost Sunny Days

Ekonomika Ekonomika
8. 2. 2010 17:25
Ministerstvo žádá živnostenský úřad, aby se zabýval cestovní agenturou Sunny Days

Praha -  Ministerstvo pro místní rozvoj dnes na živnostenský odbor Úřadu městské části Prahy 5 odeslalo žádost o prošetření činnosti cestovní agentury Sunny Days s.r.o. Informoval o tom mluvčí ministerstva Martin Ayrer.

"Společnost Sunny Days, s.r.o. není v současné době cestovní kanceláří s platnou koncesní listinou, ale cestovní agenturou. Společnost tedy nesmí od data zrušení živnostenského oprávnění  podnikat v rozsahu stanoveném právními předpisy pro CK - nesmí organizovat, nabízet a prodávat zájezdy, přičemž součástí prodeje každého zájezdu je samozřejmě i jeho samotná realizace na základě uzavřené cestovní smlouvy," píše se v odůvodnění žádosti pro živnostenský odbor.

"Společnost nesmí v současné době realizovat ani zájezdy prodané v době, kdy ještě byla CK a měla uzavřenou platnou pojistnou smlouvu proti úpadku. Sunny Days s.r.o. přesto dál vypravuje klienty a realizuje zájezdy. Tímto jednáním se společnost dopouští neoprávněného podnikání ve smyslu živnostenského zákona," vysvětluje ministerstvo čím podle něho Sunny Days nyní porušuje zákon.

Ministerstvo samo nic nezmůže

„Ministerstvu pro místní rozvoj současné znění zákona neumožňuje zabránit agentuře v tom, aby realizovala zájezdy a vypravovala klienty," uvedl ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška.

Podle živnostenského zákona je ale takové jednání cestovní agentury považováno za správní delikt a živnostenský úřad může uložit příslušnou sankční pokutu.

„Naším záměrem je to, aby živnostenský úřad prověřil současné jednání zmíněné cestovní agentury a přijal náležité opatření," uvedl ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška.

Ministr Vondruška také na zítřek svolal mimořádné jednání zástupců ministerstva pro místní rozvoj, ministerstva průmyslu a obchodu, asociací cestovních kanceláří a asociací pojišťoven. Předmětem diskuze bude případná revize zákona o cestovním ruchu, která v budoucnosti zabrání obdobným případům.

 

Právě se děje

Další zprávy