Sunny Days už není cestovní kanceláří. Pouze agenturou

Radek Pecák Radek Pecák
2. 2. 2010 16:51
Klienti, kteří již na zájezd se Sunny Days odletěli, mohou zůstat v klidu

Praha - Cestovní kancelář Sunny days už nemůže vypravovat zájezdy. Sama totiž změnila svůj statut na cestovní agenturu. Infomoval o tom mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Martin Ayrer.

Závazky CK Sunny days ale může převzít jiná CK s řádně uzavřeným pojištěním proti úpadku.

"Podle živnostenského rejstříku ukončila právnická osoba Sunny days na vlastní žádost činnost "Provozování cestovní kanceláře" jako živnost koncesovanou ke dni 1. 2. 2010. Zároveň zahájila dle výpisu živnostenského rejstříku ode dne 1. 2. 2010 svoji činnost jako cestovní agentura s předmětem podnikání "Provozování cestovní agentury a průvodcovská činnost v oblasti cestovního ruchu", informoval v tiskové zprávě mluvčí Ayrer.

Mohou dále zprostředkovávat zájezdy jiných CK

Cestovní agentura nesmí podle zákona o cestovním ruchu prodávat vlastní zájezdy. Může pouze zprostředkovávat prodej zájezdu jiné cestovní kanceláře.

Pro klienty, kteří již pobývají na dovolené, se podle vyjádření Generali pojišťovny nic podstatného nemění. I nadále se na ně vztahuje pojištění proti úpadku, které měla Sunny Days sjednané u Generali.

Klienty, kteří si již zájezd koupili, čeká rozhodování 

Složitější je situace klienta, který má zakoupený zájezd a na odlet na dovolenou teprve čeká. Existují totiž dvě varianty - buď si s ním sama Sunny Days vypořádá své závazky, které vznikly v době, kdy byla CK. Případně může závazky, které vznikly CK Sunny Days, převzít jiná CK s řádně uzavřeným pojištěním proti úpadku. Ovšem s tím musí klient, který má se Sunny Days jako CK podepsanou cestovní smlouvu, souhlasit.

Mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura informoval agenturu ČTK, že Sunny Days má k dnešnímu dni prodáno zhruba 150 zájezdů, z toho v neděli má odlétat asi 30 lidí.

Vedení Sunny Days se i nadále podle vlastních vyjádření snaží sehnat pojištění v zahraničí. Tuzemské pojišťovny se s kanceláří nedohodly.

 

Právě se děje

Další zprávy