ČEZ překvapil trh. Zisk zvýšil o třetinu navzdory nepříznivým vlivům

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 10. 5. 2016 10:05
Přestože tržby skupiny ČEZ za první kvartál klesly o čtyři procenta na téměř 52 miliard korun, ČEZ za stejné období vydělal téměř 10 miliard korun. Podle analytiků výsledky předčily očekávání trhu. ČEZ mimo jiné pozitivně překvapil relativně vysokým výdělkem z aktivit na velkoobchodním trhu s elektřinou.
(Ilustrační foto)
(Ilustrační foto) | Foto: Reuters

Praha - Čistý zisk skupiny ČEZ za první čtvrtletí stoupl meziročně o 32 procent na téměř deset miliard korun. Analytici přitom očekávali mírný pokles čistého zisku. Významný podíl na tom měla úspěšná obchodní strategie firmy. Tržby klesly o čtyři procenta na téměř 52 miliard korun.

"ČEZ svými výsledky za 1. čtvrtletí překonal jak naše očekávání, tak očekávání trhu. Výnosy ve výši 51,9 miliardy korun sice byly téměř v souladu s našimi odhady, nicméně ziskovost překonala očekávání," uvedl analytik Fio banky Jan Raška. ČEZ podle něj mimo jiné pozitivně překvapil relativně vysokým výdělkem z aktivit na velkoobchodním trhu s elektřinou.

Provozní zisk před odpisy (EBITDA) meziročně vzrostl o pět procent na 20 miliard korun. Růstu se podařilo dosáhnout navzdory dalšímu poklesu velkoobchodních cen elektřiny. "Na velkoobchodním trhu se nám na tradingových aktivitách podařilo vydělat o 1,1 miliardy korun více než v loňském roce a dařilo se nám též v oblasti prodeje koncovým zákazníkům," uvedl předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Pozitivně podle něj působilo i obnovení přídělu zelených certifikátů pro rumunské větrné farmy Fantanele Vest a Cogealac. Kladně se ve výsledcích odrazily i kurzové vlivy. Posílení kurzu turecké liry vůči americkému dolaru vylepšilo hospodaření skupiny meziročně o 1,3 miliardy korun.

Méně odstávek

"První čtvrtletí bylo až nečekaně dobré, uvědomíme-li si, že ČEZ nehrálo do karet teplejší počasí, meziroční pokles prodejních cen elektřiny a pokračující odstávky v Jaderné elektrárně Dukovany," řekl analytik Petr Hlinomaz.

Upozornil, že objemy odstávek v jaderných elektrárnách byly ale během čtvrtletí asi o třetinu nižší, než byl výhled společnosti na přelomu loňského a letošního roku. "To mohl být jeden z pozitivních faktorů, který nakonec pomohl," podotkl. Ve výsledcích se podle něho projevuje též pokles investic.

Zejména kvůli odstávkám jaderných zdrojů klesl objem výroby za první čtvrtletí poklesl o pět procent. Prodej elektřiny koncovým zákazníkům zůstal na stejné úrovni jako vloni, prodej plynu vzrostl o 12 procent. Prodej tepla byl meziročně vyšší o tři procenta.

Očekávaný provozní zisk před odpisy (EBITDA) za celý letošní rok ponechává ČEZ s ohledem na snížení očekávaného objemu výroby a na pokračující nepříznivé podmínky pro podnikání v evropské energetice na úrovni 60 miliard korun a očekávaný čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy na úrovni 18 miliard korun.

ČEZ je největší česká energetická firma. Jejím majoritním akcionářem je stát, který drží prostřednictvím ministerstva financí zhruba 70 procent akcií.

 

Právě se děje

Další zprávy