Vedení ČEZ poprvé po 14 letech nedostane odměny. Potvrzeno

ČTK ČTK
Aktualizováno 12. 6. 2015 15:25
Energetická společnost vyplatí dividendu 40 korun za akcii, státu půjde 15 miliard korun.
Předseda představenstva ČEZ Daniel Beneš.
Předseda představenstva ČEZ Daniel Beneš. | Foto: Matej Slávik

Praha - Představenstvu a dozorčí radě energetické společnosti ČEZ nebudou vyplaceny odměny z loňského zisku. Rozhodla o tom dnešní valná hromada společnosti.

Tantiémy vedení firmy nedostane poprvé od roku 2001, kdy ČEZ začal vyplácet dividendy akcionářům.

Návrh na nevyplacení odměn podalo ministerstvo financí, přes něž vlastní majoritní (zhruba 70procentní podíl) ve společnosti český stát.

Od roku 2010 bylo každoročně mezi představenstvo a dozorčí radu rozděleno 25,5 milionu korun. Stejnou částku navrhlo představenstvo k odsouhlasení i tentokrát, návrh však akcionáři zamítli.

Nevyplacení tantiém neznamená, že by vedení firmy přišlo o všechny benefity. Například členové představenstva mohou stále využít motivační program na nákup akcií společnosti, který na konci května využil finanční ředitel společnosti Martin Novák. Podle Hospodářských novin koupil Novák 25. května sto tisíc akcií firmy za 56,4 milionu korun, aby následně většinu těchto akcií prodal s hrubým ziskem 6,9 milionu korun.

Dividenda 40 korun za akcii

Valná hromada také potvrdila, že ČEZ vyplatí akcionářům stejnou dividendu jako v minulých dvou letech - 40 korun za akcii před zdaněním.

Firma celkem na dividendách z loňského zisku vyplatí zhruba 21,5 miliardy korun, což činí 73 procent z očištěného čistého zisku skupiny za rok 2014.

Český stát jako většinový akcionář získá asi 15 miliard korun.

ČEZ je největší česká energetická firma. Skupině loni klesl meziročně zisk o 36 procent na 22,4 miliardy korun. Samotná společnost ČEZ, a. s., z jejíhož zisku je vyplácena dividenda, pak snížila zisk asi o pětinu na 20,9 miliardy korun. Zbylý vyplacený podíl tvoří část nerozděleného zisku z minulých let.

 

Právě se děje

Další zprávy