Zisk ČEZ klesl o desetinu. Firma vyrobí méně elektřiny

Ekonomika Petr Lukáč, Ekonomika
Aktualizováno 11. 8. 2015 9:14
Pro celý letošní rok Skupina ČEZ nadále očekává čistý zisk 27 miliard korun.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Provozní zisk energetické společnosti ČEZ klesl za první pololetí o 4,4 miliardy na 35,5 miliardy korun a mírně překonal očekávání analytiků. Pokračuje tak trend navázaný hlavně na stále klesající ceny silové elektřiny, které se drží na svých historických minimech.

O necelé dvě miliardy (tedy o 11 procent) klesl i čistý zisk společnosti na 15,4 miliardy korun. ČEZ se na druhou stranu podařilo zvýšit provozní výnosy na 102,9 miliardy a hlavně udržet očekávaný čistý zisk za celý rok 2015 ve výši 27 miliard korun.

ČEZ se daří bojovat s klesajícími cenami elektřiny, jejíž hodnota se za šest let smrskla na třetinu, hlavně úsporami a investicemi do vyšší výkonnosti.

"Loni jsme zahájili rozsáhlý program úspor a růstových opatření, který přispěl k meziročnímu navýšení prodeje elektřiny o osm procent, prodeje tepla o devět procent a zejména prodeje plynu o 28 procent," říká generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Je nutné nicméně podotknout, že co do tržeb je pro ČEZ plyn zanedbatelnou položkou a že navýšení prodeje tepla je spojené i s extrémně teplou zimou v roce 2014.

Negativní zprávou pro investory je nižší plánovaná výroba elektřiny v letošním roce. Můžou za to hlavně prodloužení odstávky Jaderné elektrárny Temelín a také opětovné odložení nové uhelné elektrárny v Ledvicích.

Plánovaná odstávka druhého bloku v Temelíně začala 18. dubna a měla původně skončit v polovině června. Blok však dosáhl plného výkonu až minulé pondělí. Problémy způsobila vnitřní netěsnost parogenerátoru.

 

Právě se děje

Další zprávy