Zisk skupiny ČEZ klesl skoro o čtvrtinu. Odstávka jaderných Dukovan stojí miliardy

Petr Lukáč Petr Lukáč
10. 11. 2015 9:01
ČEZ vydělal za první tři čtvrtletí 18,6 miliardy korun, což je oproti loňsku pokles o 23 procent. Odhad na letošní očištěný čistý zisk zůstává beze změny na 27 miliardách korun, koncern by tak i příští rok mohl udržet výplatu dividend na úrovni 40 korun na akcii. Do nižších zisků firmy se dlouhodobě promítá cena elektřiny, která je na historických minimech. Vliv má i odkládané spuštění elektrárny Ledvice a vážné problémy Jaderné elektrárny Dukovany.
Jaderná elektrárna Dukovany
Jaderná elektrárna Dukovany | Foto: Karel Toman

Praha - Elektrárenská skupina ČEZ vydělala za první tři čtvrtletí letošního roku 18,6 miliardy korun. Oproti loňskému roku se jedná o pokles o 5,4 miliardy korun, tedy 23 procent. Provozní zisk před odpisy EBITDA klesl o 6,4 miliardy korun na 48,4 miliardy.

Za očekáváními zůstal ale plánovaný zisk před odpisy na celý rok 2015. Ještě na začátku roku očekávala firma zhruba 70 miliard korun, v létě odhad snížila na 68 miliard korun a nyní na 64 miliard korun. Podle finančního ředitele firmy Martina Nováka nicméně společnost drží odhad na očištěný čistý zisk na úrovni 27 miliard korun.

To je stěžejní číslo pro akcionáře. Znamená to, že by i v příštím roce mohl ČEZ udržet výplatu dividend na úrovni 40 korun na akcii.

Tržby pak meziročně vzrostly za první tři čtvrtletí na 150,6 miliardy korun, a to hlavně díky růstu objemu prodeje elektřiny (o devět procent), tepla (o osm procent) a plynu (o 29 procent). Stalo se tak navzdory poklesu realizačních cen vyrobené elektřiny i výpadkům výroby v jaderných elektrárnách.

Cena elektřiny se nyní drží na historických minimech, v minulých týdnech klesla na trzích i pod 29 euro za megawatthodinu. Hodnotu, kterou si elektrárenské firmy před pár lety neuměly představit. Například v létě roku 2008 se prodávala za více než 90 eur/MWh. Dlouhodobě se tak klesající cena promítá i do nižších tržeb a zisků firmy.

Stojící Dukovany

Krátkodobě je zde ale několik nových faktorů. Svůj vliv na horším provozním zisku má stále odkládané spuštění elektrárny Ledvice, kde se dodavatelé ČEZ potýkají s technologickými problémy. Svou roli v tom hrají i vážné problémy na Jaderné elektrárně Dukovany.

Tři ze čtyř bloků Dukovan totiž od září neplánovaně stojí. Letošní výroba tak klesla již o 12 procent, tedy zhruba 1,6 terawatthodin (1,6 milionu megawatthodin). Elektrárna Dukovany má instalovaný výkon 2040 megawattů a při plném provozu pokrývá zhruba pětinu celkové spotřeby elektrické energie celé České republiky.

Její odstávka tak bude mít na letošní výsledky ČEZ dopady v řádu miliard korun. Přesné číslo nikdo zatím spočítané mít nemůže, protože ani v půlce listopadu není jasné, kdy se bloky opět spustí.

Důvodem odstávky jsou pochybnosti ohledně kvality svárů potrubí v elektrárně. Šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová se již nechala v rozhovoru pro Lidové noviny slyšet, že to ČEZ přehnal s outsourcingem některých prací na externí firmy.

Výsledky ČEZ tak kromě úspory, o které se firma od loňského roku snaží, zachránilo hlavně 3,8 miliardy korun, které mimo původní plány firma dostala od Odvolacího finančního ředitelství letos na podzim. Jedná se o vratku daně z emisních povolenek, který ČEZ zaplatil v letech 2011 a 2012. Nakonec ale soudy rozhodly, že tato speciální daň, která měla snižovat dopady podpory obnovitelných zdrojů, byla nezákonná.

-------------------------

Tip: Chcete elektřinu za lepší cenu? Srovnání zabere jen pár minut >>

 

Právě se děje

Další zprávy