Zentivu mají v rukou Francouzi

Marek Odstrčilík
27. 3. 2006 11:30
Paříž - Francouzská farmaceutická společnost Sanofi-Aventis se tak stala největším akcionářem v Zentivě. Odkoupení čtvrtinového podílu přišlo Sanofi na zhruba 12,3 miliardy korun.

Sanofi-Aventis bude mít v Zentivě podíl ve výši 24,876 procent, PPF a J&T 12,26 procent, zaměstnanci 6, 83 procent a zbytek, 56 procent je k dispozici na trhu.

Francouzská firma odkoupila podíl od Warburg Pincus, managementu, zaměstnanců Zentivy a od některých bývalých manažerů. Sanofi chce s pomocí české firmy expandovat na trzích střední a východní Evropy, uvedla dnes agentura Reuters.

"Tato transakce nám umožní urychlit a podporovat růst Zentivy v našich klíčových zemích na základě strategie, kterou jsme stanovili v době naší veřejné nabídky akcií v červnu 2004. Měli jsme s Warburg Pincus vynikající vztah a jsme hrdí na hodnotu, kterou jsme společně vytvořili pro všechny naše akcionáře," řekl předseda představenstva a generální ředitel Zentivy Jiří Michal.

Podle analytika Petra Hlinomaze z BH Securities půjde o nový vztah mezi generickým a originálním výrobcem. "Jde o obecnou snahu originálních výrobců využít růstový potenciál v segmentu generik," dodal Hlinomaz.

Foto: Aktuálně.cz

Zentivě se daří

Zentiva loni zvýšila svůj čistý zisk meziročně o 16,4 procenta na 1,87 miliardy korun.

Firmě se dařilo v Polsku, kde se tržby meziročně zvýšily o více než 80 procent, v Rusku vykázala nárůst 76 procent, v Rumunsku i bez vlivu akvizice firmy Sicomed zvýšila tržby o 205 procent.

Naopak v České republice dosáhla Zentiva proti roku 2004 nárůst tržeb jen o 2,8 procenta. Na ostatních trzích tržby celkem rostly o 38 procent.

Skupina Zentiva je čtvrtým největším výrobcem léků ve východní Evropě, zaměstnává přes 4000 lidí a vyrábí více než 250 léčebných přípravků.

Vedle České republiky má vedoucí postavení na farmaceutických trzích Slovenska a Rumunska. Rychle roste v Polsku, Rusku a také pobaltských republikách.

Kdo je Sanofi-Aventis?

Firma patří mezi největší výrobce léků v Evropě. Vyrábí například prášky na spaní Stilnox (Ambien) a přípravek proti alergiím Allegra.

Sanofi-Aventis vznikla v srpnu 2004, když společnost Sanofi-Synthélabo převzala svého největšího rivala Aventis. Centrála společnosti sídlí v Paříži. Největšími akcionáři firmy jsou francouzská kosmetická firma L'Oreal a ropná společnost Total.

Firma působí ve více než 100 zemích a zaměstnává přes 100.000 lidí. V roce 2005 společnost zvýšila tržby meziročně o 9,7 procenta na 30,778 miliardy eur (883 miliard Kč).

 

Právě se děje

Další zprávy