Zentiva v Česku slábne, jde na východ

dkl
6. 8. 2007 12:00
Pololetní zisk farmaceutické firmě klesl o 6,8 procenta
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Farmaceutické společnosti Zentiva klesl v pololetí čistý zisk meziročně o 6,8 procenta na 831,3 milionu korun. Tržby vzrostly o 5,5 procenta na 6,797 miliardy korun. ČTK to dnes řekla mluvčí společnosti Věra Kudynová.

Dnešní čísla potvrzují dlouhodobý trend, který naznačily již loňské výsledky.

Zatímco v Česku největšímu výrobci léků tržby klesají, z východních států mu domů tečou miliardy.

Nebývalý úspěch má farmaceutická Zentiva v Rumunsku, kde její tržby vloni vzrostly o čtyři sta procent na 2,5 miliardy korun.

Lepší tržby než před rokem zaznamenala i v Polsku, na Slovensku a v Rusku.

Naopak s poklesem zájmu se potýká v tuzemsku. Tržby jí vloni klesly v Česku na 5,09 miliardy, tedy téměř o pět procent. Přesto za celý loňský rok a všechny země vykázal farmaceutický gigant čistý zisk 2,2 miliardy korun.

Zklamání nad letošními výsledky ale již minulý týden neskrývali obchodníci s akciemi. Stačil náznak od managementu, že nesplní cíle, které si dali a akcie klesly během jediného dne o šestnáct procent.

Východ, budoucnost léků

I podle dalších zpráv Zentiva vrhá stále více svých sil na trhy východně od Česka.

V Maďarsku převezme část aktivit od konkurenční Sanofi-Aventis. Ta ovšem není přímou konkurencí, v Zentivě totiž drží 25 procent akcií. Česká firma bude vyrábět některá její generika, převezme i zaměstnance.

"Vstup na maďarský trh je v souladu se strategií Zentivy na cestě k jejímu cíli stát se vedoucí farmaceutickou společností ve střední a východní Evropě," říká tisková mluvčí Zentivy Věra Kudynová.

Tím ale její chuť na expanzi nekončí. Dalším cílem bude Turecko. Za třináct miliard korun koupila tři čtvrtiny farmaceutické firmy EGP. Prodávající společnost EIS si ponechala zbývajících 25 procent, na které ale Zentiva získá po dvou letech předkupní právo. Tuto transakci dokončila Zentiva ke konci července.

Díky tomuto kroku se Zentiva stane třetí největší generickou společností v Turecku.

 

Právě se děje

Další zprávy