Zemědělství: Z chudých ještě chudší

Petr Havel
31. 5. 2006 16:04
Praha - Agrární politika v Česku nahrává více regionům, které mají příznivější podmínky pro zemědělské podnikání na úkor chudších oblastí, v nichž nelze objektivně dosahovat vysoké produktivity.

Dokazuje to celá řada podmínek pro čerpání zemědělských podpor.

Zatím posledním pokusem odebrat chudším oblastem část peněz je návrh ministerstva zemědělství z 3. května letošního roku týkající se podmínek podpor v rámci "Programu rozvoje venkova na období 2007-2013", rozdělující peníze ze sjednoceného evropského fondu rozvoje venkova EAFRD.

Jak totiž upozorňuje ředitelka Okresní agrární komory Havlíčkův Brod Marie Brodinová, zatím zveřejněný návrh v rozporu s nařízením EU počítá s podporou projektů ve výši 50 procent jak pro chudé oblasti s horšími podmínkami k podnikání, tak pro ostatní oblasti.

Jenže podle EU mají ony ostatní (bohatší) oblasti nárok jen na podporu v maximální výši 40 procent.

Podle ředitele vnější komunikace ministerstva zemědělství Hugo Roldána není ale zveřejněný návrh konečným zněním dokumentu. V souvislosti s Nařízením EU budou podmínky podpor podle jeho slov ještě upraveny, a to tak, že podpora projektů v oblastech Natury 2000 a ve znevýhodněných oblastech bude činit 50 procent přijatelných výdajů (60 procent pro mladé zemědělce) a v ostatních oblastech 40 procent (50 procent pro mladé zemědělce).

"Aktualizované znění programu rozvoje venkova bude na internetových stránkách ministerstva zveřejněno v nejkratším možném termínu," slibuje Roldán.

Podporujeme bohatší

Vyšší důraz na podporu bohatších produkčních oblastí na úkor chudších LFA je přitom pro zemědělskou politiku v ČR typický.

Počátkem letošního roku například ministerští úředníci uvažovali o zrušení programu "Předčasné ukončení zemědělské činnosti", který měl umožnit mladým zemědělcům ujmout se dříve vedení farem po svých rodičích a původní majitele zabezpečit finanční rentou.

Program nakonec spuštěn byl, ale převod majetku mezi rodinnými příslušníky podléhá tak vysokému zdanění, že není téměř využíván. Nastupující mladý zemědělec by totiž byl prostřednictvím programu připraven o stamiliony korun.

To ale není zdaleka vše. Současné podmínky čerpání dotací na zatravňování jsou podle tajemníka Asociace soukromého zemědělství Jaroslava Šebka nastaveny tak, že opět znevýhodňují zmíněné LFA (chudší horské a podhorské) oblasti.

"V těchto oblastech nelze například po zatravnění v případě potřeby pozemky opět rozorat, zatímco v produkčních oblastech taková podmínka není. Tím se v podhorských oblastech omezuje možnost nakládat s pozemky podle situace," konstatuje Šebek. Ilustrativní je podle jeho slov i systém výplat zemědělských podpor.

 "Zatímco takzvané přímé platby na podporu produkce, které jsou důležité zejména pro zemědělsky bohaté regiony, jsou již  v současné době na účtech zemědělců, dotace na agroenviromentální programy se teprve vyplácet budou. Právě tyto programy jsou ale důležité pro oblasti LFA," zdůrazňuje Šebek.

 

Právě se děje

Další zprávy