TCT Rožnov může vyrábět i v konkurzu

ČTK
14. 3. 2006 12:56
Praha - Továrna na barevné televizní obrazovky v Rožnově pod Radhoštěm může díky zlepšení situace na trhu s vakuovými obrazovkami i po nedávném prohlášení konkurzu na jejího vlastníka, akciovou společnost TCT, obnovit výrobu.

Oznámil to Michal Mika ze společnosti Ecimex Group, která je jediným akcionářem TCT. Soud prohlásil na společnost TCT konkurz minulý týden, návrh podalo představenstvo firmy. TCT nyní zaměstnává asi 1100 pracovníků, a patří tak k největším zaměstnavatelům ve Zlínském kraji.

Firma TCT se již delší dobu potýká s finančními problémy a několik měsíců nevyrábí. Podle vedení společnosti Ecimex Group je krize důsledkem cenové války, kterou v loňském roce vedli globální výrobci. To způsobilo propad cen až pod úroveň nákladů na vstupní materiály. Firma požádala o pomoc stát, byla ale odmítnuta. Problémy má i mateřská firma Ecimex Group se sídlem v Praze, její představenstvo rovněž podalo 6. března návrh na konkurz, soud o případném prohlášení konkurzu dosud nerozhodl.

Je TCT perspektivní?

Podle Miky je výroba barevných televizních obrazovek v Rožnově dlouhodobě perspektivní a továrna má zajištěnou i dostatečnou zakázkovou náplň. Fungující továrna by tak mohla být v rámci konkurzu prodána strategickému investorovi. "Hodnota firmy v konkurzní podstatě je samozřejmě úplně jiná, pokud vyrábí a produkuje zisk, než když stojí a měla by se rozprodávat po částech," uvedl Mika. Dodal, že situace na trhu s barevnými televizory se již stabilizovala a ceny obrazovek od loňského podzimu výrazně vzrostly.

Pavel Bernášek ze společnosti Ecimex Group uvedl, že správce konkurzní podstaty TCT již hovořil s představenstvem společnosti TCT. "Také on projevil zájem, aby výroba pokračovala. Je ale samozřejmě nutné koordinovat postup se správcem konkurzní podstaty Ecimex Group, který ještě nebyl jmenován," podotkl Bernášek. V opačném případě podle něj hrozí riziko
okamžitého propuštění zhruba 1100 pracovníků rožnovské továrny. "Jsme připraveni dál spolupracovat, protože to není problém pouze náš, ale strháváme s sebou i další dodavatele," upozornil Bernášek. Nezaměstnanost na Vsetínsku je přitom dlouhodobě nad republikovým průměrem, v únoru její míra činila 11,1 procenta.

Mika již dříve uvedl, že velcí globální výrobci mají zájem trh s klasickými televizními obrazovkami zlikvidovat, aby vznikl prostor pro prodej dovážených televizí s LCD obrazovkou.

Problémy má i LG Philips

S potížemi se potýká rovněž závod LG.Philips Displays v Hranicích, který zaměstnává zhruba 1300 lidí. Do vážné finanční situace se dostal kvůli rozhodnutí nizozemské mateřské společnosti LG.Philips Displays Holding. Mateřská společnost na konci ledna oznámila, že už nebude podporovat několik svých ztrátových dceřiných firem, a požádala o ochranu před věřiteli. Soud poté na majetek mateřské společnosti prohlásil konkurz.

Ministerstvo průmyslu a obchodu původně uvažovalo o tom, že by hranický podnik mohl od České exportní banky dostat zhruba 300milionový úvěr nebo by mu s financováním výroby pomohla státem ovládaná společnost Osinek. Plánovaná státní pomoc firmě LG.Philips Displays se nelíbila společnosti TCT, která požádala Úřad pro ochranu hospodářské soutěže o prozkoumání
dodržování rovných příležitostí.

 

Právě se děje

Další zprávy