Zdražování nafty a benzinu by mohlo tento týden skončit

Radek Pecák Radek Pecák
3. 1. 2011 13:02
Zlom by mohlo způsobit posílení koruny vůči dolaru
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - I když ještě minulý týden ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic rostly, naděje na mírné zlepšení tu je.

Analytici se totiž domnívají, že zlevnění v řádu několika desítek haléřů by mohlo nastat díky posílení koruny vůči dolaru.

Přitom v minulém týdnu dosáhly ceny jak nejprodávanějšího benzinu Natural 95, tak i motorové nafty nejvyšší úrovně za posledních pět let. Z údajů společnosti CCS vyplývá, že Natural 95 v minulém týdnu zdražil v průměru o 25 haléřů na 33,25 koruny za litr. Cena nafty vzrostla o 38 haléřů na 32,51 Kč/l. 

Zdražení způsobila především drahá ropa a slabý kurz koruny vůči dolaru. Komplikace přinesla také snížená kapacita litvínovské rafinerie.

Od dubna začalo výrazné zdražování

V průměru se vloni cena benzinu Natural 95 pohybovala  mezi 31 a 32 korunami za litr. Více než 32 Kč stál benzin od dubna do konce července. V tomto období byla také dražší nafta.

Na konci roku byl nejlevnější benzin v Jihočeském kraji, kde litr stál 32,76 koruny. Následoval Liberecký kraj s cenou 32,98 Kč/l. Nejlevnější nafta byla za 32,22 Kč/l v Karlovarském kraji. V Jihočeském kraji stála nafta 32,23 Kč.  Nafta byla nejdražší stejně jako benzin v Jihomoravském kraji. Litr zde stál 33,15 Kč.

 

Právě se děje

Další zprávy