Zájem českých firem o daňové ráje po 7 letech klesl

ČTK ČTK
16. 4. 2013 10:46
Z daňového ráje jsou kontrolována zhruba tři procenta z 366 500 firem
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Počet českých společností, které mají vlastníka se sídlem v místě považovaném za daňový ráj, poprvé po mnoha letech klesl.

Od konce roku 2012 do konce března se jejich počet snížil o 44 na 12.632. Pokles je první za posledních sedm let, kdy Česká kapitálová informační agentura (ČEKIA) zájem podnikatelů o daňovou optimalizaci a zajištění anonymního vlastnictví pravidelně sleduje. 

"V prvním kvartálu letošního roku jsme zaznamenali pokles nebo stagnaci počtu českých firem s vlastníkem z daňového ráje ve 14 z 19 sledovaných destinací. K růstu došlo v případě Seychel (32 nových), Kypru (15), Malty, Belize a Panamy (po pěti)," komentovala statistiky analytička agentury Petra Štěpánová. 

Nedomnívá se ale, že jde o zásadní ochlazení zájmu podnikatelů o daňovou optimalizaci. "Z našich dlouhodobých statistik vyplývá, že první pololetí z pohledu přesunování mateřských firem bývá slabší, nicméně svoji roli zřejmě sehrálo i zveřejnění seznamu milionářů s majetkem v daňových rájích.

Na Slovensku počet firem, které v prvních třech měsících přesunuly své sídlo do daňového ráje, vzrostl o 65," dodala Štěpánová. Paradoxní je to, že i přes krizi na Kypru letos zatím v Česku přibylo 15 firem s kyperským vlastníkem. 

Z daňového ráje jsou tak kontrolována zhruba tři procenta z 366 500 firem registrovaných v Česku. ČEKIA, která patří do nadnárodní skupiny Bisnode, tyto informace čerpá výhradně z veřejně dostupných zdrojů. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Jak na daně?
   

 

Právě se děje

Další zprávy