Kdo má účet v Lucembursku? Bankovní tajemství zmírní

ČTK ČTK
10. 4. 2013 14:53
Lucembursko od roku 2015 částečně zmírní své bankovní tajemství

Lucemburk - Lucembursko od roku 2015 částečně zmírní své bankovní tajemství. Premiér Jean-Claude Juncker uvedl, že země bude poskytovat dalším zemím Evropské unie informace o majitelích bankovních účtů, pokud budou tito lidé pocházet z EU.

"Můžeme bez velkých škod zavést automatickou výměnu informací od 1. ledna 2015," uvedl Juncker v projevu v parlamentu. Zdůraznil, že země tím sleduje celosvětové trendy a nepodléhá tlaku Německa. Podle něj chce informace sdílet 25 zemí EU a Spojené státy.

Agentura Reuters připomíná, že rozhodnutí Lucemburska přichází po silném tlaku z Německa a od Evropské komise, podle kterých udržování bankovního tajemství podporuje daňové úniky. Jedinou členskou zemí EU, která zatím nechce umožnit přístup k informacím o majitelích účtů, zůstává Rakousko.

Lucembursko udržovalo bankovní tajemství desítky let. Země se díky tomu stala jedním z největších finančních center v Evropě a obyvatelé Lucemburska jsou nejbohatší v regionu. Lucembursko má v poměru k velikosti své ekonomiky největší bankovní sektor v EU.

Jakmile Lucembursko přijme nový zákon, bude to znamenat automatickou výměnu údajů o občanech Evropské unie, kteří budou vlastnit účty u bank v Lucembursku. Poskytnutí těchto informací má zabránit daňovým únikům. Nebude se vztahovat na zahraniční společnosti, které mají sídlo v zemi. Lucembursko je rovněž oblíbeným sídlem velkých korporací. Juncker dodal, že země nechystá zvýšení firemních daní.

Podobnou dohodu se chystá Lucembursko podepsat i se Spojenými státy. Ty již dlouhou dobu tlačí na posílení kontrol v daňových rájích, jako je Švýcarsko, aby se zamezilo daňovým únikům. Tlak zesílil poté, co Mezinárodní sdružení investigativních novinářů (ICIJ) nedávno zveřejnilo zprávu s informacemi, jak banky pomáhají bohatým klientům ukrývat peníze v daňových rájích. "Nemůžeme upírat Evropanům to, co musíme uvolnit Američanům v rámci bilaterální dohody," poznamenal Juncker.

Evropská komise zprávu Lucemburska přivítala s nadšením. Dodala, že nadále pokračuje v jednáních s Rakouskem, a doufá, že i Rakousko nakonec k výměně informací o majitelích účtů přistoupí.

V Lucembursku je 141 bank, většina z nich jsou dceřiné společnosti zahraničních bank. Velikost bankovního sektoru je zhruba 22násobkem hrubého domácího produktu země a vklady u bank odpovídají desetinásobku HDP. Roční HDP činí 44 miliardy eur (1,1 bilionu korun). Země je rovněž druhým největším centrem investičních fondů. Těch je zde kolem 3800 a vlastní majetek v hodnotě 2,5 bilionu eur.

Evropský parlament v roce 2010 varoval, že bez prolomení bankovního tajemství v Unii a bez zavedení automatické výměny informací o dani z příjmu a DPH mezi jednotlivými zeměmi přicházejí státní pokladny každý rok kvůli daňovým únikům o zhruba 200 miliard eur (asi 5,1 bilionu korun).

 

Právě se děje

Další zprávy