Zadluženost obcí klesla poprvé za 15 let

hjp
18. 6. 2008 12:45
Loni klesla 112,45 miliardy korun
Kunratice mají okolo 380 obyvatel. V poledne pracovního dne jsou ale vylidněné, většina místních jezdí za prací do továren ve Frýdlantu nebo Liberci.
Kunratice mají okolo 380 obyvatel. V poledne pracovního dne jsou ale vylidněné, většina místních jezdí za prací do továren ve Frýdlantu nebo Liberci. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Zadluženost obcí poprvé po patnácti letech klesá. Celkový objem cizích zdrojů a návratných výpomocí, ze kterých české obce financují své aktivity, se loni snížil o tři procenta na 112,45 miliardy korun.

Vyplývá to z analýzy společnost Czech Credit Bureau (CCB).

Zároveň se zlepšilo průměrné hodnocení obcí, které určuje míru rizika jejich hospodaření. Zhruba 900 obcí i přesto stále spadá do skupiny s vyšším a vysokým rizikem.

Pro některé obce je totiž velkým rizikem například financování formou dodavatelských úvěrů. "Vzniká to tak, že například dodavatel stavby se po vystavení faktury s obcí ústně domluví na odložení platby, a obec pak tyto nezaplacené peníze použije na financování části svých aktivit. Neustále zde ale zůstává riziko, že dodavatel náhle změní své chování a bude požadovat okamžité splacení závazku," upozornil Jan Cikler, produktový manažer společnosti CCB.

Největší zadlužení na obyvatele má Praha

Zadluženost obcí na obyvatele loni poklesla o 3,3 procenta na 10 940 korun. Největší přitom byla s více než 14 tisíci korunami v Jihomoravském kraji, nejmenší se zhruba čtyřmi tisíci na Ústecku.

Z velkých měst dosáhla největšího zadlužení na obyvatele tradičně Praha s 39 tisíci korunami, následována Brnem s 30 tisíci korunami a Libercem (21 tisíci Kč na obyvatele).

Nejmenší zadluženost na hlavu vykázaly Pardubice.

Celkové příjmy dosáhly 250 miliard korun

Celkový rozdíl mezi příjmy a výdaji obcí činil loni 8,7 miliard korun, což představuje teprve druhý kladný a současně vůbec nejlepší výsledek v novém tisíciletí.

Podle analýzy jde o důsledek příznivého vývoje na příjmové i výdajové straně obecních rozpočtů.

Celkové příjmy obcí se v roce 2007 zvýšily o 3,8 procenta na 250,1 miliard korun, a předčily tak úroveň roku 2004. Celkové výdaje obcí loni naopak poklesly o 0,3 procenta na 241,5 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy