Vznikne žebříček obchodních řetězců. Od inspekce

ska
9. 12. 2008 15:05
Žebříček sestaví inspekce za rok
Vánoční výzdoba obchodního centra Metropole Zličín (Praha).
Vánoční výzdoba obchodního centra Metropole Zličín (Praha). | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Kam vyrazit na velký nákup beze strachu z prošlých nebo zkažených potravin?

Od příštího roku budou mít zákazníci při rozhodování pomocníka - žebříček obchodních řetězců sestavovaný Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí. Bude jej sestavovat na základě výsledků svých kontrol.

„Jsou řetězce, jako je například Makro, Globus nebo Ahold, které se takového hodnocení, alespoň podle současných výsledků, nemusejí obávat. Ostatní jej mohou využít jako motivaci," oznámil ředitel inspekce Jakub Šebesta.

Na první verzi žebříčku si však lidé musí ještě počkat. Inspektoři jej poprvé sestaví až za rok. „Dokončili jsme metodiku hodnocení a začal sběr dat pro sestavení prvního žebříčku. Jen tak budou zveřejněné údaje relevantní," vysvětlila mluvčí inspekce Martina Šmídtová.

Nemá však zůstat jen u žebříčku obchodních řetězců na základě kvality a bezpečnosti potravin v nich prodávaných. Státní zemědělská a potravinářská inspekce plánuje v budoucnu podobným způsobem hodnotit všechny obchody, které kontroluje.

Inspekce každým rokem zvyšuje počet provedených kontrol. V poslední době však měly řetězce potíže spíš se stahováním některých výrobků odvezených ze zahraničí než s nálezy prošlých potravin či zkaženého masa.

Nejvíc provinění tohoto typu zjistili inspektoři v roce 2005. Některé obchody navíc manipulovaly s dobou trvanlivosti. Pokuty tehdy ve správních řízeních dosáhly 19 miliónů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy