Vyvlastňování jde do třetího čtení

9. 12. 2005 19:44
Praha - Do závěrečného čtení dnes sněmovna postoupila mimo jiné vládní předlohu, která by měla urychlit výstavbu silnic, dálnic a železnic ve veřejném zájmu.

Takzvaný zákon o vyvlastňování pozemků sněmovna v květnu neschválila. Předloha počítá s tím, že soukromé pozemky potřebné pro výstavbu se mají vyvlastňovat za náhradu. Ostře proti předloze vystupuje ODS. O konečné podobě zákona by mohla sněmovna hlasovat příští týden.

"Vyvlastnění je chápáno jako krajní zásah do vlastnictví a návrh zákona pro ně stanoví zvlášť přísné podmínky," prohlásil již při srpnovém prvém čtení předlohy ministr pro místní rozvoj Radko Martínek. Zákon proto podle něj přináší garance ve prospěch vyvlastňovaného.

"Náhrada bude moci být poskytována také formou náhradního pozemku nebo stavby. Při omezení vlastnického práva, zřízení věcného břemene, bude náhrada poskytnuta ve výši ceny práva odpovídajícího věcnému břemenu," informoval ministr.

ODS protestuje

Proti předloze se ale postavili poslanci ODS. Pavel Hrnčíř poznamenal, že vyvlastnění soukromého majetku je výrazným a dramatickým zásahem do soukromého práva. Pro ODS je podle Hrnčíře vyvlastnění krajní variantou řešení nějakého veřejného zájmu. "Tohoto postupu by se skutečně mělo používat jako šafránu," řekl.

Vyvlastňování kvůli Hyundai?

Poslanec ČSSD Miroslav Kala dnes podal k předloze pozměňovací návrh, podle kterého by do strategického zájmu mohly být zahrnuty také strategické průmyslové zóny. "Jsem přesvědčen, že poslední vývoj záměru Moravskoslezského kraje získat za strategického investora významnou světovou automobilku znovu potvrzuje oprávněnost tohoto návrhu," řekl Kala.

Premiér Paroubek tento týden naznačil, že nemá nic proti tomu, aby se kvůli stavbě automobilky Hyundai pozemky vyvlastnily. VÍCE ČTĚTE ZDE

Moravskoslezský kraj usiluje o výkup pozemků pro průmyslovou zónu v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. V uvedené lokalitě má zájem korejská automobilka Hyundai postavit továrnu.

Zákon podle Martínka umožňuje stanovovat novým způsobem náhradu za vyvlastnění tak, aby byla spravedlivá. "Podle návrhu zákona náhrada za odnětí vlastnického práva bude korespondovat s cenou obvyklou, tedy cenou, které by bylo dosaženo při prodeji stejného, popřípadě obdobného majetku v obvyklém obchodním styku v tuzemsku ke dni ocenění," vysvětlil ministr.

Sněmovna již jednou letos o vyvlastňování hlasovala. Podobný návrh předložili levicoví poslanci. V polovině května jej ale neschválila sněmovna. Předlohu dříve vetoval Senát, podle kterého některé části zákona byly v rozporu s ústavním pořádkem.

 

Právě se děje

Další zprávy