Zemědělci dál blokují půdu pro Hyundai

Tomáš Fránek
1. 12. 2005 18:09
Nošovice – Družstvo nechce přistoupit na výměnu svých pozemků určených pro továrnu Hyundai. Požaduje po kraji víc, než zatím nabídl.

Možnost vybudování průmyslové zóny v této oblasti, o kterou má korejská automobilka zájem, se tak dále komplikuje. Zemědělské družstvo totiž chce půdu pro průmyslovou zónu v Nošovicích prodat pouze v případě, že mu kraj splní většinu z jeho podmínek.

Družstvo chce víc

Rozdíly v požadavcích zemědělců i kraje jsou zatím propastné. Družstvo totiž chce, aby kraj vyplatil náhrady za přestěhování k Žermanické přehradě a spočítalo, že jde o částku 147 milionů korun. Moravskoslezský kraj byl zatím ochoten zemědělcům zaplatit 60 milionů korun.

Zemědělcům jde podle Víchy zejména o záruku patnáctiletého pronájmu půdy a náhrad za ekonomickou újmu za možné přestěhování. Družstvo nesouhlasí ani s podmínkami čerpání náhrad.

Kraj chce peníze družstevníkům vyplácet postupně, podle Víchy navíc pouze formou dotací na pořízení strojů a investic. Družstvo se obává, že mu budou chybět hotové peníze na výplaty mezd, krmení a možná i plodin.

Kraj bude platit i ostatním

Zástupci kraje se brání tím, že pokud by na požadavky zemědělců přistoupili, znamenalo by to zakázanou veřejnou podporu.

Pokud se vedení kraje s nošovickým družstvem dohodne, musí navíc vyplatit dalších 70 milionů korun jako náhradu družstevníkům v Bruzovicích a soukromé firmě TOZOS Horní Tošanovice, která půdu Nošovickým uvolňuje.

V budoucí průmyslové zóně vlastní na dvou místech půl hektaru půdy, další desítky hektarů pozemků mají v pronájmu.

Moravskoslezský kraj chce nyní půdu pro průmyslovou zónu v Nošovicích začít vykupovat, je dohodnut s 95 procenty vlastníků. Prodej asi 30 hektarů půdy pro zónu zatím blokuje celkem sedm vlastníků. Kraj ale tlačí čas, chce se dohodnout na výkupu všech pozemků do konce týdne.

Hyundai chce právě Nošovice

Hejtman Evžen Tošenovský (ODS) už řekl, že pokud se kraji nepodaří dohodnout výkupy se všemi majiteli pozemků, bude investice firmy Hyundai v Česku ohrožena.

Jako záložní lokalita je v regionu připravována průmyslová zóna Mošnov a také průmyslová zóna v Holešově na Zlínsku. Podle kraje však hrozí, že se tam Korejci nebudou chtít usadit.

Nošovická zóna totiž odpovídá nejvíc záměru vedení korejské firmy, která chce být co nejblíže Žilině, kde se už staví továrna další korejské automobilky Kia a kde se usazují také dodavatelé dílů.

Foto: Supermapy.cz

Mluvčí automobilky Hyundai uvedl, že firma zvažuje lokality jak v Česku, tak v Polsku a definitivní rozhodnutí neučinila. To by mělo padnout do konce roku.

 

Právě se děje

Další zprávy