Výsledek PPF za půl roku: Deset miliard v zisku

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 29. 10. 2013 10:55
Skupině PPF v 1. pololetí stoupl čistý zisk o 131 milionů eur na 379 milionů eur.
Sídlo skupiny PPF
Sídlo skupiny PPF | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Skupině PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera v prvním pololetí meziročně stoupl čistý zisk o 131 milionů eur na 379 milionů eur, což je zhruba 9,7 miliardy korun.

Aktiva skupiny stoupla o 600 milionů eur na 22,1 miliardy eur (asi 569 miliard korun). Za růstem hodnoty základních finančních ukazatelů je podle samotné PPF pokračující posilování investic PPF na prioritních trzích střední Evropy, Ruska a Asie.

"Investiční priority skupiny PPF se ani v prvním pololetí 2013 nezměnily. Pokračovali jsme v teritoriální diverzifikaci a expanzi skupiny Home Credit, v níž roste podíl slibných asijských trhů,“ řekla k výsledkům finanční ředitelka skupiny PPF Kateřina Jirásková.

„Uskutečňujeme významné investice do nemovitostí zejména v Rusku, kde také rozvíjíme pojišťovnictví a další obory podnikání. Energetický průmyslový holding uskutečnil zásadní investici na Slovensku," shrnula další významné faktory pololetních výsledků Jirásková.

Skupina PPF investuje do řady odvětví od bankovnictví a finančních služeb, přes pojišťovnictví, nemovitosti, oblast energetiky a těžbu nerostů, zemědělství, maloobchodní služby až po biotechnologie. Působnost PPF sahá ze střední a východní Evropy přes Rusko až do Asie.

Od pojišťovnictví k telekomunikacím

Rok 2013 je pro podnikání skupiny PPF v Česku zlomový. V lednu nejprve přišla dohoda s italskou skupinou Generali, na jejímž konci Česká pojišťovna po 16 letech přechází z rukou Kellnera pod nového vlastníka. Cena? Více než 64 miliard korun.

"Kellner stojí o to, aby za Českou pojišťovnu získal jiný podobně silný retailový brand. To by se mu splnilo, kdyby se v Česku stal čtvrtým mobilním operátorem," řekl zdroj z vedení PPF už v lednu Aktuálně.cz.

Čtvrtého operátora mít PPF nebude, protože do aukce kmitočtů nakonec nejde. Velmi blízko se ale zdá být dohoda o koupi české části Telefóniky, v níž španělská telekomunikační společnost drží 69% podíl (zbytek se obchoduje na burze), jehož tržní cena (zhruba 68 miliard korun) se pohybuje zhruba ve stejném ranku toho, co PPF vyinkasuje za Českou pojišťovny.

 

Právě se děje

Další zprávy