Škoda se svými zisky míří vzhůru

dkl, ČTK
2. 8. 2006 14:35
Mladá Boleslav - Největší tuzemská automobilka pokračuje ve spanilé jízdě za enormními zisky. V prvním pololetí zlepšila své hospodářské výsledky o desítky procent.
Foto: Škoda-auto

Zatímco v prvním polovině loňského roku vykázal čistý zisk 3,9 miliardy korun, letos se může pochlubit růstem o šedesát procent na 6,4 miliardy korun.

Úspěšná byla mladoboleslavská firma i v oblasti tržeb, které jí meziročně vzrostly o 7 miliard korun na 104,4 miliardy.

Tyto výsledky v půlce roku však dávají tušit, že i na konci roku se mateřská firma Škody, tedy Volkswagen Group, může těšit na tučné zisky.

"Konsolidované výsledky v tomto období potvrdily, že skupina je na dobré cestě k dosažení stanovených hospodářských a tržních cílů pro rok 2006," řekl ČTK předseda představenstva společnosti Detlef Wittig.

Foto: Škoda Auto

Za loňský rok totiž český výrobce automobilů vykázal zisk před zdaněním ve výši 8,4 miliardy korun. Letos je to 8,2 miliardy, takže již nyní je jen krůček o toho, aby překonal výsledky roku 2005.

Stále více vozů

Dobrých výsledků firma dosáhla i díky rostoucímu prodeji svých automobilů. Meziročně zvýšila prodej svých aut o 12,5 procenta na téměř 275 tisíc vozů.

Kvůli zavádění výroby svého nového modelu, Škody Roomster, musela najmout další pracovní síly. Nyní tedy pro ni pracuje o 874 lidí více, než v loňském roce.

Co se týče trhů, tak se Škodě dařilo především v západní a ve východní Evropě. Oříškem je podle jejích představitelů střední Evropa, kde se trh s automobily vyvíjí trochu jiným směrem.

Foto: Škoda Auto

Deset milionů kousků

Asi před třemi týdny si producent aut připsal další triumf tím, že vyrobil svůj desetimiliontý automobil ve své historii.

Byla to stříbrná Octavia a firma ji věnovala Českému centru, které má za úkol propagovat Českou republiku v zahraničí.

 

Právě se děje

Další zprávy