Škodě kvůli výpadku energie chybí auta

ČTK
28. 7. 2006 12:53
Mladá Boleslav - Automobilka Škoda Auto kvůli výpadku elektrické energie z úterka na středu nevyrobila celkem 170 aut.

Největší propad nastal ve výrobě octavií. Výši škod či další podrobnosti ale automobilka odmítla upřesňovat. Uvedl to dnes mluvčí firmy Jaroslav Černý. Vzhledem k cenám nových automobilů a počtu nevyrobených aut by škody způsobené výpadkem energie mohly ve Škodě Auto dosáhnout několika desítek milionů korun. Automobilka odhady ale považuje za pouhé spekulace.

V mladoboleslavském závodě firma musela zastavit hutní provozy a kvasinský závod v noční směně z úterý na středu nevyráběl vůbec. Ve středu ráno všechny provozy obnovily naplno výrobu. 

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Škoda Auto musela uplatnit tak přísná opatření vzhledem k podmínkám pátého regulačního stupně, přestože asi 70 procent spotřeby energie je schopna zajistit ze svých zdrojů. Společnost Ško-energo, která zajišťuje dodávku energie do závodu, musela podle Černého ještě navýšit svůj výkon, aby automobilka nemusela kompletně zastavit výrobu v celém závodu.

Podle Černého společnost musí výpadek v následujících týdnech dohnat, protože zákazníci na vozy již čekají. Jakou formou hodlá firma výpadek dohnat, ale zatím neupřesnil. Jisté podle něho je, že případné mimořádné směny by se mohly uskutečnit nejdříve v druhé půlce srpna, protože v sobotu začíná v automobilce hromadná dvoutýdenní dovolená. Výrobní provozy se tak rozjedou znovu v noci z neděle na pondělí 14. srpna.

Poruchy zasáhly přenosovou soustavu ČEPS v úterý, kdy byly kvůli výpadkům proudu vyhlášeny havarijní regulační stupně, které určují omezení odběru velkým podnikům.

 

Právě se děje

Další zprávy