Vyplatí se mít bohatý ČEZ? Státu ano, ostatním nikoli

Pavla Adamcová Kateřina Eliášová, Pavla Adamcová
3. 3. 2009 17:40
Stát by mohl na dividendách ČEZu získat až 20 miliard korun

Praha - Že stát nechává polostátní energetický koncern ČEZ tvořit rekordní zisky na základě zvýšení cen elektrické energie je zvláštní, tvrdí poslanec ODS Vlastimil Tlustý. Cena elektrické energie je přitom podle něj jedním z rozhodujících faktorů pro vývoj ostatních cen stejně jako ropa.

A kritizuje vládu Mirka Topolánka. "Když si představíte, jak zuřivě bojují o ukrajinský plyn, a nemůžou nic ovlivnit a taky nic neovlivnili, tak tam, kde by bojovat mohli - tak jako je v případě elektrické enegie v ČEZ - tam nebojují," uvedl pro Aktuálně.cz Tlustý.

Český stát, který drží v energetickém koncernu ČEZ téměř 70procentní podíl, by z loňského rekordního zisku firmy mohl získat 17 až 20 miliard korun. ČEZ loni dosáhl čistého zisku ve výši 47,2 miliardy korun a chystá se z něj vyplatit na dividendách 50 až 60 procent, uvedl v úterý šéf společnosti Martin Roman.

Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte více:
Dražší energie vynesla ČEZu rekord. Zisk je 47 miliard

Podnikatelům se to, jak ČEZ na elektřině vydělává, nelíbí. Letošní rok je podle Hospodářské komory pro mnoho firem zkouškou bytí či nebytí. Mnohé z nich už musely přistoupit ke snížení počtu zaměstnanců, omezení pracovní doby nebo dokonce snížení platů.

"Za situace, kdy v podnicích došlo k výraznému propadu nových zakázek, podniky omezují výrobu a klesají jim prodeje a skoro polovina firem předpokládá, že letošní rok skončí ve ztrátě, je při nejmenším pozoruhodné, že některé společnosti v době krize tak dobře prosperují a zvyšují svůj zisk," doplňuje prezident komory Petr Kužel.

Urban: Trh s elektřinou v Česku nefunguje

Blogy na Aktuálně.cz
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Blogy na Aktuálně.cz

Ekonomové blogují:

 Tomáš Sedláček, ČSOB, člen NERV  Jiří Havel, ČSSD, stínový ministr  Jiří Rusnok, Asociace penzijních fondů, člen NERV  Hana Brixi ze Světové banky   Pavel Kohout, ekonom, člen NERV  Milan Zelený, ekonom, univerzitní profesor  Aleš Michl z Raiffeisenbank

Přidávají se i někteří politici. Zisk ČEZ je podle poslance ČSSD Milana Urbana ukázkou toho, jak nefunguje trh s elektřinou na českém území. Vinu dává energetické burze. "Myslím, že je čas na to zrušit energetickou burzu, že je čas na to posílit roli regulátora, že je čas na to prověřit praktiky monopolních dodavatelů, jako je ČEZ, Pražská energetika nebo E.ON."

Kdyby trh fungoval, cena elektrické energie by podle něj byla možná poloviční, než za kterou prodává ČEZ. "Je to dané tím, že se elektrická energie nakupuje na burze a že se stanovuje cena energie na jeden rok," dodává Urban.

Elektrická energie je naopak podle poslance ODS Michala Doktora komodita jako každá jiná. "ČEZ nepochybně na základě pádu cen toho, co vyrábí v letošním roce, na tom bude v příštím období hůře," říká Doktor. "Ceny na trhu klesají bez vůle vlád a já doufám, že tomu tak bude i napříště."

Až 20 miliard pro stát

Loni na dividendách ČEZ stát obdržel asi 13 miliard korun. V letošním roce přitom bude podle analytiků dividenda spíše na vyšší hranici, jelikož stát bude chtít získat více peněz do svého rozpočtu. "Díky stavu veřejných financí očekáváme výplatu blízko 60 procent ze zisku," uvedl analytik společnosti Atlantik FT Petr Novák. 

"Stát i letos získá mimořádně vysokou dividendu, výplatní poměr je 50 až 60 procent z čistého zisku a navíc daň z dividend ostatních asi 30 procent akcionářů. Myslím, že i touto formou „zdanění" občanů a podniků pomůže českému státnímu rozpočtu," řekl analytik Jan Procházka ze společnosti Cyrrus.

ČEZ loni zvýšil čistý zisk o 10,7 procenta na 47,4 miliardy korun, a to hlavně díky meziročně vyšší ceny elektřiny. Výsledek je ale nižší než 48,6 miliardy korun, jež předpokládala firma.

Šéf firmy Martin Roman uvedl, že letos firma očekává zisk 50,2 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy