Vyměněný Topolánek: Vláda jednala s odbory o krizi

Karel Toman
29. 1. 2009 14:40
Vláda apeluje na banky: půjčujte peníze
Premiér Mirek Topolánek
Premiér Mirek Topolánek | Foto: Reuters

Praha - Mimořádného jednání tripartity se dnes poprvé od své loňské roztržky s odboráři zúčastnil i premiér Mirek Topolánek. A přišel jako vyměněný muž.

Schůzka kromě apelu na ochotu bank poskytovat úvěry mnoho určitého nepřinesla. Odbory i zaměstnavatelé přesto hodnotí vystupování vlády jako citelný posun k lepšímu. "Premiér jednal velmi korektně. To dosud nebývalo," shrnul svůj dojem jeden z odborářů.

Banky nechtějí půjčovat

Topolánek seznámil sociální partnery s tím, jak chce postupovat proti sílící krizi. Tripartita se pak dohodla, že svolá mimořádné předsednictvo. Termín schůzky zatím není známý, už během ní se ale vláda vyjádří k návrhům protikrizových opatření, které jí partneři předložili. Pracovní týmy tripartity se budou scházet častěji.

Vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra také odborářům a zaměstnavatelům nabídl účast na jednáních českého předsednictví Evropské unii.

Největším rizikem je podle členů tripartity neochota bank poskytovat úvěry. "To může mít devastující dopad na českou ekonomiku," upozornil po jednání ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. "Pokud se totiž nezačne financovat výroba, nemůže se ekonomika rozjet," doplnil ho předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch. Nečas pak upozornil, že vláda může s bankami nanejvýš jednat a apelovat na ně, skutečně účinné nástroje má ale v rukou Česká národní banka. 

Význam dnešního jednání tak viděli sociální partneři hlavně ve změně tónu v jednání vlády. "Musím uznat, že premiér vystupoval velmi korektně. Postoj vlády byl velmi vstřícný a konstruktivní. To dosud nebývalo," komentoval atmosféru jednání pro Aktuálně.cz jeho účastník, místopředseda odborového svazu KOVO Jaroslav Souček.

"Souhlasím. Oproti minulosti je to určitě posun k lepšímu," potvrdil jeho dojem i prezident Unie zaměstnavatelských svazů České republiky Pavel Dušek.

Jinak ale jednání rozhodně idylické nebylo. "Shodli jsme se, že situace spěje ke katastrofě. Pokud se do systému nedodá víc peněz a nerozhýbou se banky, hrozí řetězové krachy," varoval odborář Souček.

Krize ano, katastrofa ne

"Je třeba vážit slova," korigoval však jeho katastrofické vize šéf zaměstnavatelů Dušek. "Situace je opravdu vážná, ale současná krize je hlavně krizí důvěry v systém. Pořád existují nástroje, jak rizika omezit. Podobná prohlášení tomu ale nepomohou," dodal.

Vláda by teď podle něj měla co nejdříve písemně předložit konkrétní scénář postupu proti krizi. "Do té doby nemá smysl návrhy, které padly na jednání, komentovat. Situace je příliš komplikovaná a rychle se mění," uzavřel Dušek.

Topolánek se jednání tripartity neúčastnil od loňského března. Do odborářů se tehdy zostra pustil kvůli jejich neochotě vzdát se zaměstnaneckých stravenek. Ti pak na protest proti Topolánkovu jednání opustili sál. Premiér se jim sice omluvil, na tripartitu za sebe ale od té doby posílal ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase.

 

Právě se děje

Další zprávy