Průmysl volá o pomoc, krize potrvá přes jeden rok

Karel Toman
27. 1. 2009 16:35
Hrozí zhroucení celého systému
Makléř na burze v indickém Mumbaji
Makléř na burze v indickém Mumbaji | Foto: Reuters

Praha - Dramatický propad zakázek, pokles důvěry, propouštění a zhoršení platební morálky, z kterého se podniky nevzpamatují nejméně rok.

Výzkum, který v půli ledna provedl Svaz průmyslu České republiky, není veselé čtení. Podle některých firem dokonce hrozí zhroucení systému dodavatelů.

Svaz zveřejnil svůj průzkum v den, kdy svoji prognózu zveřejnila také Evropská banka pro obnovu a rozvoj. Ta předpovídá, že česká ekonomika bude v letošním roce stagnovat, zatímco v loňském roce podle odhadu banky vykázala růst o 4,1 procenta. Důvodem je globální ekonomická krize, napsala dnes agentura Reuters.

Svaz oslovil 1600 firem, odpovědělo 382 z nich. Jak v podobných případech upozorňují sociologové, firmy, které odpověděly, k tomu mohou mít zvláštní důvod - třeba ten, že jsou postiženy krizí. Výsledky šetření tak mohou vyznít o něco černěji, než jaký je celkový obraz průmyslu. Ten je ale zjevně i tak dost zlý.

Firmy omezily investice

Pětina z podniků, které na dotazník odpověděly, letos podle zprávy čeká pokles poptávky o patnáct procent, dvě pětiny do třiceti procent a třetina dokonce o polovinu.

Největší problémy mají subdodavatelé v automobilovém průmyslu. "Existují případy, kdy subdodavateli poklesl objem zakázek až o 70%. V dalších odvětvích dopady krize řeší zvláště výrobci porcelánu, někteří z nich uvádějí pokles zakázek až o 65%," uvádí zpráva Svazu průmyslu. O čtvrtinu prý klesla poptávka i výrobcům obráběcích strojů. Pokles zájmu postihl i obalový průmysl nebo služby.

Firmy proto omezily investice do inovací a nových projektů. „Z šetření vyplývá, že příprava investičních celků je seškrtána o 25 až 70 % obvyklých výdajů," píše se ve zprávě.

Dotazník také zkoumal, co podnikání v Česku zhoršuje. V prvé řadě to je fakt, že banky začínají být opatrné. "Banky přestávají poskytovat úvěry, a to i provozní. Navíc podle respondentů vypovídají úvěry dlouhodobým bezproblémovým klientům a krátí provozní úvěry. Na druhé straně však sami zaměstnavatelé přiznávají, že se obecně zvyšuje riziko neschopnosti splácet úvěry," upozorňují zástupci průmyslu.

Dalším kazem, který se začíná šířit je nedodržování smluv a špatná platební morálka. Mezi podnikateli se objevuje tlak na snížení už dohodnutých cen nebo oddálení splatnosti. Objem pohledávek narostl o 40% a zpožděných pohledávek dokonce o 50%.

Prodraží se i propouštění

"Takový stav vyvolává nejistotu, a to i z hlediska investic, což omezuje možnost plánování. Zástupci firem poukazují i na riziko zhoršení plynulosti dodávek z důvodu zhroucení systému dodavatelů," vyvozuje zpráva.

Třetina z podniků, které se výzkumu zúčastnily, se chystá propouštět. "Firmy ale tíží personální náklady, a to i v souvislosti s odstupným pro propuštěné zaměstnance."

Zaměstnavatelé proto navrhují některá řešení. Za prvé chtějí, aby komerční banky snížily úrokové sazby, zlevnily úvěry a poplatky. Firmy také chtějí, aby jim banky pomáhaly hledat nové trhy za pomocí organizací jako Exportní garanční a pojišťovací společnost, Česká exportní banka a Českomoravská záruční a rozvojová banka. Za "klíčové" k překonání krize považují podniky také přípravu a urychlené čerpání evropských dotací.

Tomáš Sedláček, hlavní makroekonomický stratég ČSOB
Tomáš Sedláček, hlavní makroekonomický stratég ČSOB | Foto: Ondřej Besperát
Máte recept na krizi? Sem s ním, NERV jej posoudí
 

Právě se děje

Další zprávy