Obamův plán za 819 miliard dolarů prošel ve sněmovně

Ekonomika Ekonomika
29. 1. 2009 9:20
Návrh Bílého domu pro hospodářskou krizi
Americký prezident Barack Obama.
Americký prezident Barack Obama. | Foto: Reuters

Washington - Nový americký prezident Barack Obama prosadil plán na pomoc ekonomice, která je v hluboké recesi.

Plán v hodnotě 819 miliard dolarů schválila Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu, Senát má o stejném plánu hlasovat příští týden. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Původní částka činila 825 miliard dolarů. Nicméně rozpočtový výbor sumu snížil na 816 miliard dolarů a sněmovna tuto částku navýšila o další tři miliardy.

Obamův návrh podpořila demokratická většina, pro bylo všech 244 demokratů, proti naopak 188 republikánů. Ti považují plán za příliš drahý a neúčinný.

Také v Senátu mají demokraté většinu. Očekává se však, že republikáni, kteří zde mají větší sílu než ve sněmovně, prosadí některé změny v Obamově balíčku.

Na čtyři miliony nových pracovních míst

Prezident ihned po schválení vyzval senátory, aby i oni jeho plány schválili. "Plán nyní směřuje do Senátu a doufám, že můžeme pokračovat v jeho vylepšování, než se dostane ke mně na stůl," podotkl prezident zároveň.

Obama chce masivní injekcí do hospodářství vytvořit ke čtyřem milionům pracovních míst.

"Tento oživující plán zachrání nebo vytvoří v příštích letech přes tři miliony pracovních míst," uvedl podle listu International Herald Tribune v prohlášení Obama. "Mohu také slíbit, že moje vláda bude s balíčkem vynakládat s takovou průhledností a zodpovědností, jaké nebyly ve Washingtonu dosud k vidění."

Americká ekonomika přišla v loňském roce o 2,6 milionu pracovních míst. Podniky oznámily, že kvůli klesajícímu prodeji propustí minimálně 77 tisíc lidí.

Schválená předloha předpokládá, že většina schválené částky představuje nové výdaje do hospodářství a menší část daňové úlevy. Bílý dům hodlá až tři čtvrtiny peněz uvolnit během 18 měsíců.

 

Právě se děje

Další zprávy