V únoru se zahraničnímu obchodu dařilo

Redakce EKO
7. 4. 2008 9:30
Přebytek narostl na 14,3 miliardy korun.
Foto: Schenker

Praha - Obchodní bilance skončila v únoru přebytkem 14,3 miliardy korun, což je meziročně o 1,4 miliardy korun více. Meziročně stoupl vývoz o 11,4 a dovoz o 11,5 procenta, což je nejlepší číslo od loňského června.

Čísla dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Pozitivně ovlivnil výsledek hlavně růst přebytku v obchodě se stroji a dopravními prostředky o 5,2 miliardy korun, nepříznivě naopak působilo zejména prohloubení deficitu v obchodě s minerálními palivy o tři miliardy korun.

"Výsledek obchodní bilance České republiky za únor je pozitivním překvapením," řekl Michal Brožka, analytik Raiffeisenbank.  "Alespoň do února 2008 lze říci, že se importéři se silnou korunou vypořádali dobře. Síla koruny ani zpomalování americké ekonomiky si alespoň do února významnější daň na českém exportu nevybraly. Ovšem bylo by předčasné usuzovat, že se exprotéři se silnou korunou lehce vyrovnají. S očekaným zpomalením v ekonomikách eurozóny by meziroční zlepšování obchodní bilance ČR mělo vzít za své a svou daň by si při takto rychlém posilování vybrala na exportu a celkovém růstu ekonomiky i české koruna," dodal.

Za první dva měsíce letošního roku narostl vývoz o 11,2 a dovoz o 10,9 procent. Přebytek vyrostl meziročně o 3,8 miliardy korun na 26,5 miliardy.

V důsledku posílení koruny vůči euru a zejména k dolaru rostl zahraniční obchod rychleji v přepočtu na obě zahraniční měny.

Ke zlepšení bilance přispěl i pokles schodku obchodu s potravinami a živými zvířaty o 1,1 miliardy korun. V obchodě s nápoji a tabákem došlo ke zlepšení bilance o miliardu korun. Opačný vliv na bilanci mělo prohloubení schodku v obchodu s minerálními palivy o tři miliardy a chemickými výrobky o 1,5 miliardy korun

Růst dovozu minerálních paliv o více než třetinu (o 4,7 miliardy Kč) byl ovlivněn hlavně vyšším dovozem ropy, který vzrostl o 32,4 procenta, zatímco v naturálním vyjádření se snížil o 6,1 procenta. Dovoz zemního plynu stoupl hodnotově o 26,2 procenta.

 

 

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy