Guvernér ČNB: Silná koruna ovlivní výši úrokových sazeb

hjp
4. 3. 2008 11:32
Podle Tůmy může koruna projít korekcí
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sílící česká měna bude v následujících měsících důležitým faktorem pro rozhodnutí ČNB o tom, jak nastaví úrokové sazby. Na úterním obchodním setkání to uvedl guvernér ČNB Zdeněk Tůma.

ČNB zvedla základní sazbu na počátku února o čtvrt procentního bodu na 3,75 procenta.

Koruna v úterý dopoledne opět překonala maximum, a posílila na hodnotu 16,35 korun za dolar. K evropské měně se dostala až na úroveň 24,83 korun za euro.

"Připadá mi, že koruna je mimo všechny myslitelné úrovně, posilování nemá žádné fundamentální příčiny, může dojít k určité korekci," uvedl Tůma na konferenci.

Koruna momentálně zabraňuje růstu inflace. Ta se pohybuje kolem sedmi procent hlavně kvůli zdražování potravin, ropy nebo regulovaným cenám.

Jak Tůma uvedl, posilování koruny také přibližuje Českou republiku k ekonomické úrovni eurozóny. Samotné přijetí eura by pak mělo být podle guvernéra ČNB především politickým rozhodnutím.

"Dovedu si představit brzké přijetí eura, ekonomika by to zvládla. Stejně tak si dokážu představit, že budeme delší dobu dělat vlastní nezávislou měnovou politiku," doplnil Tůma. Podle něj není ČNB institucí, která by o přijetí eura měla rozhodovat.

Čtěte více:

 

Právě se děje

Další zprávy