Panika stáhla burzu, přišlo ale oživení

Dušan Klimeš
23. 5. 2006 16:30
Praha - Obrovské ztráty včera postihly akcie na pražské burze. Dnes se však dostala z nejhoršího. Uvnitř: HISTORIE BURZOVNÍHO INDEXU

Ještě v poledne činila ztráta indexu PX 3,5 procenta. Nejvíce byl zasažen Unipetrol, který během dvou a půl hodiny obchodování ztratil téměř 11 procent.

Trend se však obrátil a burza uzavřela s kladným růstem indexu 2,4 procenta. Stejně tak i "smolař" Unipetrol dokázal nakonec posílit o téměř dvě procenta.

"Ten odraz ode dna byl dnes velmi silný a zdá se, že trend se obrátil. A jelikož se tak dělo v celém regionu, je pravděpodobné, že tento obrat vydrží," řekl pro deník Aktuálně.cz obchodník firmy Patria Finance Viktor Reischig.

"Cena akcií se dostala na zajímavou úroveň, kde se již našli kupci, kteří by o ně měli zájem," dodává Viktor Reischig.

Za včerejšek však burza dokázala ztratit víc než za celý minulý týden. V něm se výprodeje a poklesy zahraničních akciových a komoditních burz přelily i na tu pražskou.

V minulém týdnu sledovaný burzovní index PX poklesl o 5,5 procenta. To ještě však nebylo nic oproti včerejšímu strmému pádu, který dokázal onen celotýdenní pokořit. Celkový index burzy PX se doslova propadl o 5,9 procenta. Je to poprvé za šest měsíců, co se jeho hodnota objevila pod hranicí čtrnácti set bodů. Závěr včerejšího dne činil 1345,7 bodů.

Zastavte ztráty!

Včera panika pokračovala a naplno se projevily stop-loss příkazy. Ty dávají investoři ve chvíli, kdy se bojí dalšího poklesu, a chtějí tak prodejem oslabujících akcií minimalizovat další ztráty.

Infobox

Index pražské burzy

  • Burzovní index PX je následníkem indexu PX50. Ten byl byl vytvořen v roce 1994
  • Rekordní výše dosáhl 27.2.2006, kdy se dostal na hodnotu 1585 bodů
  • Dnes, po necelých třech měsících, uzavíral na 1345,7 bodech

"Propad burzy má na svědomí jednoznačně tato prodejní vlna. Investoři se akcií zbavovali vlastně z povinnosti. Nemohli si dále dovolit držet klesající akcie. Buď finančně, či nervově to nevydrželi," řekl deníku Aktuálně.cz Tomáš Matuška z firmy BH Securities.

Klesaly všechny tituly bez výjimky. Relativně nejmenší ztrátu zaznamenal energetický gigant středoevropského regionu ČEZ, jehož tituly poklesly "jen" o 3,3 procenta.

Naopak nejhůře si vedl petrochemický koncern Unipetrol, jehož většinovým vlastníkem je polský koncern PKN Orlen. Při včerejší seanci jeho akcie klesly o 13,3 procenta, což je ztráta 32,1 koruny na jednu akcii a znamená uzavírací cenu 209,4 koruny.

Konec zlatých časů

Vývoj na burze dává tušit, že český trh již není bezpečným přístavem, kterého se zahraniční dění netýká. Tuto pověst si získal svým stabilním růstovým trendem z minulých let.

Foto: Reuters

"Musíme si zvyknout, že teď se mezinárodní výkyvy budou opět projevovat i u nás," řekl pro ČTK analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka.

"Růsty minulých měsíců a let jsou pryč a zdá se, že ceny akcií byly nadhodnocené," dodává Tomáš Matuška.

Podle něj budou výprodeje dále pokračovat, protože je stále určitý počet investorů, který se nedokázal rychle zorientovat a bude se chtít svých akcií zbavit v dalších dnech.

"Nervozita na trhu zůstává a nikdo nemá chuť nakupovat. Vývoj je nejistý a všichni čekají, že cena ještě klesne, a nákup tedy odkládají," dodává Matuška.

Obdobnému scénáři však podlehly i ostatní burzy středoevropského regionu. Maďarský trh zaznamenal ztrátu téměř pět procent, varšavská burza klesla o 5,3 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy