Tyčinku Twix Česko nechrání, turecká konkurence nevadí

Tomáš Fránek
7. 3. 2011 13:40
Nejvyšší soud zamítl stížnost amerického výrobce tyčinek Twix
Foto: Mars Inc.

Brno - Americká společnost Mars neuspěla v Česku se svou obranou proslulé čokoládové tyčinky Twix.

České soudy totiž odmítly žaloby výrobce tyčinek Twix na nekalou tureckou konkurenci. Jejich výrobek - tyčinka Twingo - má podobný tvar a balení a podle zástupců americké firmy parazitují na světové proslulosti výrobku se značkou Twix.

"Tyčinky Twingo napodobují tvar a vzhled výrobku Twix a jsou distribuovány v balení po dvou, které je pro náš výrobek charakteristické," uvedli v žalobě zástupci americké společnosti.

Lidé si to pletou

Lidé, kteří tyčinky nakupují v super nebo hypermarketech, si mohou oba výrobky snadno splést. "Z pohledu průměrného spotřebitele byl použit jak podobný vzhled a tvar výrobků, tak i podobný název a barevné provedení obalů a stejný počet výrobků ve spotřebitelském balení. Takové jednání je v rozporu s dobrými mravy," myslí si zástupci americké firmy.

A zpočátku to vypadalo, že jim soudy vyhoví. Městský soud v Praze totiž nejprve rozhodl, že se Twingo nesmí do Česka dovážet.

Vrchní soud v Praze a nyní i Nejvyšší soud však rozhodnutí zvrátily, turecký výrobce podle soudců na dobrém jméně Twixek neparazituje a zákazníky neklame.

Senát Nejvyššího soudu vedený soudkyní Kateřinou Hornochovou rozhodl, že pro zákazníky jsou oba výrobky dobře rozlišitelné.

Podle soudců je průměrný spotřebitel pozorný a opatrný a může oba výrobky v regálech obchodů dobře odlišit.

Lidé nejsou hloupí

"Argumentace, že na obalech výrobků Twix a Twingo jsou určité shodné prvky (shodný tvar a vzhled výrobků, totožná první tři písmena názvů obou výrobků, podobná barevnost názvu obou výrobků, podobná barva pozadí u obou výrobků), tedy neobstojí," rozhodli soudci.

Twix je čokoládová tyčinka obsahující máslovou sušenku politou karamelem a čokoládou. Twix jsou většinou baleny po párech.

Tyčinka byla poprvé prodávána ve velké Británii v roce 1967 a poté uvedena v USA v roce 1979.

 

Právě se děje

Další zprávy