Tržby nižší, ale zisk vyšší. Tak si vedla vloni Skanska

ČTK ČTK
8. 2. 2013 15:03
Skanska má v současnosti práci na rok dopředu, propouštět již nehodlá
Šéf Skansky Dan Ťok může být poměrně spokojen.
Šéf Skansky Dan Ťok může být poměrně spokojen. | Foto: Skanska a.s.

Praha - Přední tuzemská stavební firma Skanska loni v České republice a na Slovensku ve stavebnictví meziročně zvýšila zisk po zdanění na skoro pětinásobných 357 milionů korun.

Tržby společnosti přitom klesly o 12 procent na 16 miliard korun. Firma to sdělila novinářům na tiskové konferenci.

"Zvýšili jsme zisk po zdanění, což nebyl moc velký problém, protože loni byl dost nízký. Podařilo se nám dosáhnout standardních výsledků, které jsme dnes na trhu schopni získat. Naše marže je na úrovni 2,2 procenta, což je podle nás při dnešní situaci ve stavebnictví pěkné číslo," prohlásil finanční ředitel společnosti Skanska Patrik Choleva.

V současnosti má podle něj společnost dojednané zakázky za celkem 16 miliard korun. Práci tak má na zhruba 12 až 13 měsíců.

Kvůli klesajícím tržbám a většímu tlaku na snižování provozních nákladů Skanska loni propustila sedm procent zaměstnanců, což znamená necelé čtyři stovky lidí. Pro letošní rok podobné propouštění vedení společnosti neplánuje.

Generální ředitel Skansky Dan Ťok nečeká, že by se situace v českém stavitelství v nejbližších letech příliš změnila. "Neočekáváme, že se zlepší. Myslím si, že nás čekají ještě dva, tři hubené roky, možná i víc," odhaduje Ťok.

Stavebnictví je stále v útlumu

Naopak fámy a dohady o tom, že by krize stavebnictví mohla vést ke krachu či odchodu nějakého velkého hráče, jsou podle Ťoka liché. "Můj názor je, že nezkrachuje nikdo. Nejsme v pozici Polska, kde z deseti největších firem je pět ve vážných finančních problémech nebo dokonce v insolvenci. Jde ale o polské firmy, kótované na varšavské burze. V ČR největší společnosti patří do nějaké velké nadnárodní skupiny. Myslím si, že tyto nadnárodní firmy nenechají své české akvizice padnout ani je nebudou rušit," myslí si šéf české a slovenské Skansky.

Krize se však projevuje v tom, že i tyto velké firmy stále častěji berou i malé zakázky. Skanska se tak podílela na stavebních pracích i za desítky tisíc korun. Kromě toho firma už nevyhledává subdodavatele tak často jako před rokem 2008.

"V roce 2008 jsme vlastními silami dělali kolem 30 procent prací, ostatní byly subdodávky. Nyní je poměr opačný. Subdodávky činí 30 procent, zbytek je naše vlastní práce," prozradil Ťok.

Skanska je první z velkých stavebních společností působících v ČR, která oznámila výsledky hospodaření za loňský rok. Hlavní konkurenti plánují zveřejnit tato čísla během února či na začátku března.

Stavebnictví v ČR se propadá už čtvrtý rok v řadě. Podle Českého statistického úřadu loni kleslo meziročně o 6,5 procenta, v posledním měsíci meziroční pokles zrychlil na 17,3 procenta.

 

 

Právě se děje

Další zprávy